Si seguim amb les emissions actuals, la temperatura a finals de segle pot pujar uns 2,7 graus sobre el període preindustrial
Malgrat una escalada de la crisi climàtica marcada per incendis forestals, tempestes, inundacions i sequeres sense precedents, les darreres projeccions d'escalfament global per al 2100 s'estan aplanant en comptes de disminuir, sense cap millora des del 2021. L'efecte agregat de les polítiques actuals posa el món en el camí cap als 2,7°C d'escalfament.
El darrer informe de Climate Action Tracker, un projecte científic independent que, des del 2009, ofereix un seguiment de les accions dels governs per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i informació a la societat i als responsables polítics, mostra projeccions d'escalfament global per al 2100 que no han millorat des de l'any 2021, amb l'efecte agregat de les polítiques actuals de canvi climàtic que posen el món en un camí cap als 2,7 °C d'escalfament.
La línia verda mostra com el 2023 l'augment de temperatura estava en 1,3ºC sobre el període preindustrial. Aquest any, amb tota probabilitat, ja superarem els 1,5ºC que marca la part baixa dels objectius de l'Acord de París. Malgrat l'extrema dificultat donada la falta d'acords, i amb confiança en la tecnologia del futur, de moment, encara es considera que es podria mantenir l'esperança que aquest augment de temperatura d'1,5ºC es mantingués, amb petites variacions, fins a finals de segle.
L'escenari més optimista actualment, el que confia que es compliran completament tots els compromisos sobre emissions i les estratègies a llarg termini que expressen tots els països, dona un augment de temperatura que podria situar-se en 1,9ºC, encara dins dels objectius de l'Acord de París.
L'escenari, que s'anomena "business as usual", és a dir, "tal com anem actualment", apunta que seguirem en aquesta línia fins a finals de segle, i això vol dir que s'aniran complint almenys els plans a llarg termini dels països, i que no augmentarem més les emissions; la projecció de Climate Actio Tracker dona un increment de la temperatura d'uns 2,7ºC per al 2100. De tota manera, els seus pronòstics també posen sobre la taula les incerteses que planteja l'actitud possible de la nova administració del president Trump o canvis a la Xina, que podrien comportar un augment de les emissions i un conseqüent augment de la temperatura més amunt dels 3ºC.
Les Conferències de les Parts del 2023 al 2025, les tres que se celebren a països productors de petroli, els Emirats Àrabs Units, l'Azerbaidjan i el Brasil, han format una presidència conjunta anomenada Troica, que, en teoria, encarna un compromís global creixent amb la cooperació i l'acció per assolir els ambiciosos objectius climàtics establerts per al 2030.
L'actual Conferència de les Parts sobre el Clima que s'està portant a terme a Bakú, a l'Azerbaidjan, la COP29, té sobre la taula la preparació de l'actualització dels compromisos sobre les emissions a què es comprometen els diferents països del món a partir de l'any vinent. Aquestes emissions i els compromisos estratègics a llarg termini que es marquen els diferents països del món són els que determinen com evolucionarà la temperatura i el clima dels propers anys. A la COP29 també s'està posant sobre la taula el pressupost de finançament per adaptar-se a aquests canvis, especialment per als països més pobres, que pot arribar al trilió de dòlars l'any.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica