Tones de peixos morts apareixen a l'oest de Mèxic

Nil Farrés
TEMA:
Meteorologia

Una gran quantitat de peixos morts han aparegut a les ribes del riu Santiago, a l'oest de Mèxic.

El riu Santiago neix a la ribera oriental del llac de Chapala, a una altitud de 1.524 metres sobre el nivell del mar. El riu, que té una longitud de 562 km, travessa els estats de Jalisco i Nayarit, delimitant la frontera entre ells durant uns 30 km. Flueix al costat de l'àrea metropolitana de Guadalajara i desemboca a l'oceà Pacífic, a prop de San Blas, Nayarit. Més de 7,5 milions de persones viuen en aquesta conca, amb una alta concentració a l'àrea metropolitana de Guadalajara, on també es concentra el desenvolupament industrial.

Diverses tones de peixos vistos des de l'aire, a la riba del riu Santiago

Les comunitats locals apunten que la contaminació de l'aigua és causada per les fàbriques existents riu amunt. De fet, al voltant de 250 empreses descarreguen els seus residus a la zona, cosa que anteriorment va portar les autoritats a prohibir-hi la pesca. És per això que el riu Santiago és considerat un dels més contaminats de Mèxic, ja que rep deixalles tòxiques de la indústria a Jalisco i aigües residuals de l'àrea metropolitana de Guadalajara i altres centres urbans com Ocotlán, El Salto i Juanacatlán.

Es calcula que entre el 87 i el 94% de la indústria incompleix la normativa sobre els límits màxims de contaminants en aigües residuals. Per aquest motiu, l'aigua del riu no és apta per al consum humà ni per a usos agrícoles, amb nivells elevats de coliformes fecals, plom, zinc, amoníac i fosfat. També s'hi ha trobat benzè, una substància cancerígena.

Aquest greu deteriorament ambiental té conseqüències negatives tant per a l'ecosistema com per a la salut de les poblacions properes. Tot i això, segons les autoritats de l'estat de Jalisco, s'ha obert una investigació sobre la causa de la mort massiva dels peixos.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut