Un eclipsi solar híbrid, inusual, escombra l'hemisferi sud des del sud-est d'Àsia fins a Nova Zelanda
El cel ens ha deixat un dels fenòmens astronòmics més singulars i curiosos, un eclipsi solar híbrid. Un eclipsi que comença anular, la Lluna tapa el Sol i crea un anell de llum, després es converteix en total, com si es fes de nit, i acaba amb un altre eclipsi anular.
Aquest fenomen s'ha observat durant la nostra matinada i a primeres hores del dia. L'eclipsi ha començat de matinada a l'oceà Índic, s'ha vist híbrid en una traça estreta al nord-est d'Austràlia, Timor i Indonèsia entre les 4.37 h i les 7.56; i ha acabat l'eclipsi a l'oceà Pacífic una hora més tard.
Què és un eclipsi solar híbrid?
L'eclipsi híbrid, que es produeix només unes quantes vegades per segle, és un tipus d'eclipsi solar que sembla un eclipsi anular o un eclipsi total, depenent de la ubicació de l'observador al llarg del camí de l'eclipsi central.
Els eclipsis solars híbrids es produeixen quan la Lluna es troba just a la distància precisa de la Terra perquè el vèrtex del con d'ombra estigui lleugerament per sobre de la superfície terrestre al principi i al final de la trajectòria de l'eclipsi.
Així, per la curvatura de la Terra, a la meitat del camí de l'eclipsi, algunes zones cauen dintre de l'ombra de la Lluna, i es veu un eclipsi total. Altres zones i en altres moments romanen fora de l'abast de l'ombra, dintre de l'antiombra, i així perceben un eclipsi anular.
Els eclipsis híbrids són inusuals perquè es donen molt poques vegades al llarg d'un segle. Durant el segle XXI hi haurà 224 eclipsis solars, dels quals només 7 seran eclipsis híbrids.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia