Imatge de satèl·lit del cicló Numa (MSG)
Imatge de satèl·lit del cicló Numa (Imatge de satèl·lit del cicló Numa (MSG))

El cicló Numa amenaça el Mediterrani oriental

Alberto AlcántaraActualitzat

Els meteoròlegs, sobretot els especialistes en estructures tropicals, estem molt pendents de l'evolució del cicló Numa, una pertorbació que pot evolucionar i esdevenir un dels anomenats "medicanes". Els "medicanes" són ciclons amb algunes característiques similars als ciclons tropicals, i per això també es coneixen com a ciclons mediterranis tropicals.

Aquestes estructures es caracteritzen pel seu nucli càlid i poden presentar un ull clarament definit. Òbviament són ciclons que porten associats pluja intensa i vent fort.

El terme "medicane", construït a partir del  terme anglès "hurricane" (huracà), és objecte de debat entre els meteoròlegs per la conveniència d'associar el concepte d'huracà fora de l'àmbit tropical.

Temps sever al Mediterrani oriental

Des de principis de la setmana, els models han indicat la possibilitat de la formació d'aquesta estructura, que s'ha de seguir amb detall per determinar-ne la naturalesa. No tots els models marquen la mateixa evolució.

 

En tot cas, el temps previst per aquest cap de setmana al Mediterrani oriental i l'Adriàtic serà de fenòmens severs. De fet, les inundacions a Grècia ja han deixat més de 10 morts. En la piulada següent hi ha un mapa de pluja prevista fins diumenge:

 

Anar al contingut