Un canvi important en la circulació oceànica podria portar conseqüències devastadores al nord d'Europa
La carta signada per 44 destacats científics del clima comença amb aquesta afirmació:
"Els sotasignats som científics que treballem en el camp de la investigació climàtica i considerem urgent cridar l'atenció del Consell Nòrdic de Ministres sobre el risc greu d'un canvi important en la circulació oceànica a l'Atlàntic. Una sèrie d'estudis científics realitzats els darrers anys indiquen que fins ara s'ha subestimat en gran mesura aquest risc. Un canvi d'aquesta magnitud en la circulació oceànica tindria conseqüències devastadores i irreversibles, especialment per als països nòrdics, però també per a altres parts del món."
Malgrat que sovint quan es parla de canvi climàtic es fa normalment referència a l'augment de temperatura que tindrà l'atmosfera terrestre, hi ha una altra realitat associada a l'escalfament planetari que podria implicar un refredament molt important de l'Atlàntic nord, que comportaria, al seu temps, un refredament dels països nòrdics.
Si el corrent oceànic que porta aigua marina càlida de l'equador fins al nord de l'Atlàntic s'aturés, això implicaria un canvi sobtat en el clima del nord i l'oest d'Europa, que es tornaria molt més fred.
De què avisen?
La carta posa un punt d'atenció en el fet que els informes del Panel Governamental del Canvi Climàtic (IPCC), l'organisme de l'Organització Meteorològica Mundial que fa informes periòdics sobre la futura evolució del clima, només avisa que el corrent AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation), que és el corrent oceànic que distribueix aquesta aigua més càlida fins al nord de l'Atlàntic, no col·lapsarà abans del 2100.
Els científics avisen: "L'IPCC ha subestimat el risc, i el pas d'aquest punt d'inflexió és una possibilitat seriosa ja en les pròximes dècades."
Els científics adverteixen a la carta que l'AMOC està mostrant senyals de debilitament i que podria arribar a un punt crític i fins i tot que podria col·lapsar. També adverteixen que tot això podria passar en les pròximes dècades i que cal que els governants dels països del nord i l'est d'Europa comencin a prendre mesures davant d'una situació que no presentarà possibilitat d'adaptació.
Què proposen?
Posen èmfasi que l'única manera de lluitar contra aquesta possible situació catastròfica per a alguns països europeus és evitar que es produeixi. Demanen als ministres un augment de la lluita contra les emissions de CO2 que mantingui la temperatura amb un augment no superior als 1,5 ºC, tal com diu la banda baixa de l'Acord de París.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia