Reentrada d'un satèl·lit Starlink vista des d'Herencia, Ciudad Real, el 23 de gener de 2022 (Reuters)

Una tempesta geomagnètica fa caure una quarantena de satèl·lits Starlink

Alberto AlcántaraActualitzat

Quaranta satèl·lits Starlink han retornat a l'atmosfera com a conseqüència de l'impacte d'una tempesta geomagnètica el divendres 4 de febrer, segons ha comunicat aquesta setmana l'empresa SpaceX. Els satèl·lits afectats estaven en òrbita des del dia abans.


Una tempesta no gaire intensa

La tempesta geomagnètica va derivar d'una ejecció de massa coronal (CME) que va colpejar l'escut magnètic de la Terra a principis de mes. Les CME són explosions que llencen material de la corona solar a l'espai.

Segons informa el portal Spaceweather, no va ser un episodi especialment intens: es van desenvolupar algunes tempestes geomagnètiques de classe G1, la categoria més baixa en una escala de 5 que cataloga la intensitat de les tempestes. En teoria, amb una tempesta G1 l'impacte sobre els satèl·lits és mínim.

En aquest cas, una d'aquestes tempestes va impactar en el grup de satèl·lits. L'equip d'SpaceX va intentar orientar els satèl·lits per minimitzar l'impacte, però almenys 40 dels 49 que formaven part del grup en van resultar afectats. Segons el comunicat de l'empresa:
 

Fins a 40 dels satèl·lits tornaran a entrar o ja han tornat a entrar a l'atmosfera terrestre. Els satèl·lits en desòrbita representen zero risc de col·lisió amb altres satèl·lits i, per disseny, es desfan durant la reentrada atmosfèrica, cosa que significa que no es creen deixalles orbitals i que cap part del satèl·lit no arriba a terra.

 

Tot i que SpaceX reivindica la seva tècnica d'avantguarda de mitigació de residus en òrbita, les deixalles espacials preocupen l'Agència Espacial Europea. Les autoritats espacials de tot el món també veuen el perjudici astronòmic d'uns satèl·lits que estan modificant el paisatge espacial.

 

La Societat d'Astronomia del Carib va enregistrar una de les reentrades sobre Puerto Rico, el 7 de febrer:

 

 

A finals de gener, un albirament similar es va fer des de Catalunya:

 

Anar al contingut