Venècia viu la segona marea alta més important de la història

Néstor Gómez Actualitzat

El nivell de l'aigua a Venècia ha arribat aquesta passada nit a una alçada màxima de 187 cm, la segona més alta de la història.

El fenomen, conegut com a "acqua alta", és habitual a la ciutat italiana, on les marees provoquen aquestes inundacions. Però la d'aquests dies és excepcional per la suma de causes, com ara la lluna plena, les baixes pressions, el fort vent -el "sirocco" o xaloc, del sud-est- i la pluja intensa. 

S'han inundat nombrosos edificis i alguns palaus. La pitjor inundació de la qual es tenen registres va ser el 4 de novembre de 1966, quan l'aigua va arribar als 194 centímetres d'alçada i va provocar grans destrosses. L'alcalde de Venècia, Luigi Brugnaro, demanarà aquest migdia l'estat de crisi a la regió del Vèneto i després sol·licitarà la declaració d'estat d'emergència a la Presidència del Consell de Ministres. També demana als ciutadans i a les empreses que recopilin material i informació per demostrar els danys soferts, en una situació que qualifica de "dramàtica".

 

 

 

Aquesta és la previó de l'efecte de la marea durant els propers dies. S'espera que fins dissabte el pics de marea alta se situïn per sobre dels 100 cm.

Ja fa anys que la ciutat va començar un projecte de gran envergadura que consisteix a instal·lar desenes de barreres submergides que s'aixecaran quan hi hagi risc de pujada del nivell del mar, un sistema anomenat Mose, Moisès en italià.

VÍDEOS RELACIONATS
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut