Atenció, Girona: la UEFA deixa el Brest amb només 5.000 places per a Europa
El fenomen que a la Lliga espanyola protagonitza el Girona té una rèplica a la Ligue 1 francesa amb el Brest. El conjunt de l'Armòrica, tot i sumar dues derrotes en els dos últims partits, es manté tercer, en plaça de Lliga de Campions, i té pràcticament garantida la presència en una competició europea per primera vegada a la seva història, després de molts anys de deambular per la Segona Divisió i fins i tot, en els mateixos anys que els gironins (finals dels 90), per categories amateurs.
Brest i Girona, però, no només comparteixen aquesta història modesta i, vagament, els seus colors, sinó també els problemes amb el seu estadi per acollir-hi uns partits històrics per a l'entitat.
El Girona s'ha de fixar en aquest precedent per la problemàtica que l'ocupa en cas de classificar-se per a la Champions: la UEFA no permet les graderies supletòries, que actualment garanteixen un aforament a Montilivi superior als catorze mil espectadors.
Segons ha publicat avui el diari L'Équipe, la UEFA ja ha comunicat al club bretó que no podrà utilitzar les graderies supletòries del seu estadi, el Francis-Le Blé, en els partits de competició europea. El maldecap per al Brest, en aquest cas, és més dolorós que el que té el Girona, perquè, actualment, només cinc mil localitats d'aquest recinte estan situades en tribunes d'obra. La resta, unes deu mil, són en graderies tubulars.
D'acord amb la informació de L'Équipe, el Brest va rebre una primera visita de tècnics de la UEFA fa un mes, el 22 de març, i el club ja va ser advertit que no podria utilitzar les graderies desmuntables. Els bretons, tal com pretén fer el Girona, es van acollir a un article del Reglament d'Infraestructures de la UEFA (el 3.04) que estableix el següent:
"La UEFA pot concedir una excepció en funció d'un criteri estructural específic en casos de particulars dificultats i sempre a partir d'una demanda raonada, per exemple, en funció de la legislació nacional o si el compliment de tots els criteris requerits forcés un club o una selecció a jugar els seus partits com a local en el territori d'una altra associació. Aquestes excepcions es concediran sempre per un període limitat de temps i la decisió de la UEFA en aquest sentit serà final."
Però, la setmana passada, tant la UEFA com la Federació Francesa de Futbol van rebre la confirmació, per part de la UEFA, que si el club bretó vol jugar competició europea a casa, haurà de ser només davant cinc mil espectadors.
Per ara, i també igual que a la plaça del Vi, les autoritats locals de Brest no s'han mostrat disposades a assumir cap obra de gran envergadura per resoldre el problema.
Sigui com sigui, tant el Brest com el Girona hauran de comunicar a mitjan mes que ve en quin estadi acolliran els duels europeus la pròxima campanya; els bretons tenen a prop els recintes de Rennes, Nantes o Guingamp, però segons publica el diari regional Ouest-France, encara no han contactat amb cap altra entitat i s'agafen a les últimes opcions de poder convèncer la UEFA.
Cas idèntic al gironí; tots els clubs potencialment implicats han negat que hi hagi hagut contactes per a un "exili" malgrat els rumors en aquest sentit.
Brest i Girona comparteixen, finalment, una última coincidència; la necessitat d'un nou estadi i la tardança en la seva construcció. El nou Arkéa Park, que s'havia de començar a construir aquest any, no veurà col·locada la primera pedra fins al 2025 i no estarà acabat fins al 2027. El nou Montilivi (que, a diferència del nou camp del Brest, serà a la mateixa localització) presenta, de moment, un calendari d'execució similar.