Esports

Baixes de paternitat i futbol? Així és l'estudi que qüestiona aquests permisos

El treball conclou que uns mil homes que van ser pares van demanar la baixa de paternitat no per cuidar els seus fills sinó per veure el Mundial de Qatar

Redacció Esport3Actualitzat

L'estudi que acaben de publicar tres investigadors, Libertad González, Luis Guirola i Laura Hospido, sobre l'ús del temps que fan els pares durant el permís de paternitat conté conclusions a tenir en compte. "Una fracció dels homes utilitzen el permís de paternitat per a fins no relacionats amb la cura dels fills", que és per al qual van ser concebuts, sinó per veure un Mundial de futbol. 

Durant l'últim mundial de Qatar 2022, va haver-hi més homes de l'habitual gaudint del permís de paternitat a Espanya. Es tracta d'un increment petit, del 1,3%, però que suposa una desviació que no es correspon amb un augment dels naixements. Segons l'estudi, que es va realitzar entre el 20 de novembre i el 18 de desembre del 2022, els investigadors posen el focus en aquestes dades com una mostra de com alguns pares dediquen part d'aquest temps per a "activitats no relacionades amb la cura dels fills". El treball s'ha fet amb les dades administratives d'Espanya i s'han comparat amb els anys anteriors i posteriors.

Amnistia Internacional fa una crida a no boicotejar el Mundial de Qatar

Cerimònia d'obertura del Mundial de Qatar, 2022


De manera clara, observen que els pares van fer servir el permís durant la competició futbolística per excel·lència: "Tenen més discrecionalitat sobre els seus horaris de treball, la qual cosa presumiblement els facilita ajustar el seu temps d'oci als esdeveniments esportius, fins i tot quan no estan de baixa", recull l'article.

Aquest excés diari de pares amb permís de paternitat porta a la conclusió que organitzen "la baixa perquè els coincideixi" amb el Mundial de futbol, explica l'economista Libertad González, una motivació en la qual no preval la cura dels fills, sinó l'oci. "Són pocs pares, per sort", afirma la investigadora. 

L'extensió dels permisos de maternitat i de paternitat, una mesura pionera a Espanya que pretén avançar en la corresponsabilitat en la cura dels fills i a la qual s'acull la immensa majoria dels progenitors, es va ampliar el 2021. L'estudi posa el focus sobre certs comportaments d'alguns pares "que encara no tenen tanta cultura de les cures" i les seves conseqüències. L'article suggereix, per exemple, que "poden ser necessàries polítiques addicionals per augmentar eficaçment la contribució dels homes a la cura dels fills", com a polítiques dirigides directament a combatre les normes de gènere i promoure fórmules de treball més flexibles.

Més enllà del cas específic del Mundial, l'estudi també reflecteix que els homes divideixen el seu permís de paternitat en diversos períodes que es distribueixen durant el primer any de vida del nen: en alguns casos els períodes són a temps parcial i amb especial incidència en els mesos d'estiu, on la tasca de cura sol ser compartida i es veu intercalada amb l'oci.

Anar al contingut