Brittney Griner, amb la medalla d'or de bàsquet femení als Jocs Olímpics de París 2024
Brittney Griner, amb la medalla d'or de bàsquet femení als Jocs Olímpics de París 2024
Jocs Olímpics de París

L'increïble viatge des d'una presó de Rússia fins a guanyar l'or olímpic

La jugadora Brittney Griner ha obtingut l'or olímpic amb la selecció de bàsquet dels Estats Units, un any després de ser detinguda per possessió de drogues

Redacció Esport3Actualitzat

Les llàgrimes de la jugadora de bàsquet Brittney Griner al podi olímpic no són les mateixes que les de les seves companyes. El 2022 va marcar un abans i un després en la vida de Brittney Griner. L'estrella de la WNBA va ser arrestada a Rússia després que les autoritats li trobessin una quantitat mínima d'oli d'haixix a l'equipatge. 

Cinc mesos després de ser arrestada, Griner va ser jutjada i declarada culpable el mateix dia del judici. Tot i intentar explicar que no tenia la intenció d'infringir la llei, va ser condemnada a nou anys de presó i a una multa d'un milió de rubles, al voltant de 16.000 dòlars. Des d'aquell moment, el govern dels Estats Units i la seva família van mirar d'aconseguir per tots els mitjans que Griner tornés a casa. Finalment, el 8 de desembre del 2022, la jugadora va ser alliberada en un intercanvi de presoners entre els dos països. 

Brittney Griner, al podi dels Jocs Olímpics de París 2024 (Reuters)

En tornar a la WNBA el maig del 2023, l'estrella del bàsquet va rebre una càlida benvinguda. Diana Taurasi, amiga propera i companya d'equip, descriu l'impacte d'aquesta experiència per a Griner: "El que ha viscut Brittney en els últims dos anys és una cosa insòlita. Tornar-la a veure amb la samarreta del seu equip a la cerimònia d'obertura és realment commovedor. Tinc un vincle molt fort amb ella i sé que està profundament agraïda."

"És molt important per a mi simplement tenir l'oportunitat de jugar per l'or, representar el meu país, amb el que el meu país ha fet per mi. Sí, això és ser a dalt de tot".

Griner va rebutjar qualsevol compromís internacional que no fos amb la selecció nacional. La jugadora dels Phoenix Mercury no es va eixugar les llàgrimes fins que es va acabar l'himne, sense amagar com se sent en representar el seu país 612 dies després que els Estats Units la portessin a casa. Griner assegura que, després que els Estats Units vencés França 67-66 per guanyar una vuitena medalla d'or consecutiva, "simplement tenir l'oportunitat de jugar per l'or, representar el meu país, amb el que el meu país va fer per mi. Sí, això és el més alt del cim."

Brittney Griner, dels Estats Units, en acció contra Alexia Chery, de França (Reuters)

Els Estats Units han derrotat França 67-66 i han aconseguit la vuitena medalla d'or olímpica consecutiva. Al seu torn, Brittney Griner ha guanyat el seu tercer or consecutiu en uns Jocs olímpics. El 2021 a Tòquio, Griner va liderar els Estats Units, on va anotar 30 punts, el rècord d'un jugador nord-americà en un partit per a la medalla d'or. Però els Jocs de París tenen un gust diferent per a Griner, que ha demostrat fortalesa mental i perseverança per superar un tràngol com el que va viure a Rússia i que va impedir que gaudis del que més feliç la feia, el bàsquet

 

 

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
Anar al contingut