La Fórmula 1 de l'aigua, a la costa catalana (Copa Amèrica)

Copa Amèrica, comença el compte enrere

Només falten sis mesos perquè comenci, a Barcelona, la Copa Amèrica de Vela, el tercer esdeveniment esportiu mundial
Francesc Sòria Actualitzat

El 22 d'agost arrencarà la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona, la tercera competició esportiva més seguida globalment, només superada pels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol. La Fórmula 1 de l'aigua s'instal·larà a la costa de la capital catalana amb els vaixells sense motor més ràpids del món.

Innovació i tradició

Barcelona ha aconseguit el Sant Grial de la vela. Totes les ciutats portuàries volen la Copa Amèrica, una de les competicions més antigues (1851) però que en les últimes edicions s'ha caracteritzat per una autèntica revolució tecnològica. I és que aquests velers (AC75) pràcticament no toquen l'aigua gràcies als seus foils, unes hidroales que fa que volin per sobre del mar. De fet, el rècord absolut de velocitat ha arribat als 55 nusos, 102 km/h!

Els sis equips (un defensor i cinc aspirants)

Emirates Team New Zealand: el defensor del títol. Els "kiwis" parteixen com a favorits. Han triat la seu i són els primers a disposar del vaixell.

American Magic: el conjunt dels Estats Units té una tripulació comandada per dos campions olímpics i mundials, el britànic Paul Goodison i l'australià Tom Slingsby.

Ineos Britannia: una embarcació que ha apostat molt per les innovacions tecnològiques. Ben Ainslie lidera l'Ineos. És el regatista amb més bon palmarès de la història, amb quatre ors i una plata olímpica i vuit Campionats del Món.  

Luna Rossa Prada Pirelli: els italians van ser finalistes el 2021, on van arribar a dominar la final per 2 a 3. Combinen regatistes amb gran experiència amb un planter jove. Han treballat molt bé els últims mesos.

Alinghi Red Bull Racing: ja té dos trofeus a les seves vitrines (2003 i 2007). L'equip suís va ser el primer a aterrar a Barcelona.

Orient Express Racing Team: els francesos han estat els últims a preparar la cita de Barcelona, però la navegació francesa és una de les més reconegudes del món. Quentin Delapierre i Kevin Peponnet són els seus tripulants més destacats.

5 equips desafien l'Emirates Team New Zealand, defensor del títol (Copa Amèrica)

Les dates clau

· 22 d'agost: inauguració

· 23 d'agost: inici de les regates preliminars

· 29 d'agost: inici Challenger Selection Series per saber qui serà el desafiant al vigent campió

· Setembre i octubre: celebració de la Copa Amèrica Femenina i Juvenil

· 12 d'octubre: inici de la final (Match Race al millor de set)

El Llegat de la Copa Amèrica

La Fundació Barcelona Capital Nàutica i la Federació Catalana de Vela han unit forces, juntament amb la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per a impulsar diversos projectes nàutics, coincidint amb la disputa -aquest any, a casa nostra- de la Copa Amèrica. Són el Mar Inclusiu, un programa de vela per a formadors i esportistes; la Base Mini: el centre de referència a Europa amb el que es vol continuar treballant per mantenir la seva reputació continuar el seu creixement.

Presentació, al Parc del Fòrum, a Barcelona, de l'acord per potenciar la vela a Catalunya (XBT)

El Foilcat, programa per a fer la navegació amb foil --el que usen els vaixells de la Copa Amèrica-- més accessible als regatistes. Paral·lelament s'ha presentat l'equip Foiling Nàutic Vilassar de Mar; és un equip de dones regatistes. I la Lliga Blava, que vol aconseguir que la vela sigui un esport extraescolar més. Es vol que, amb aquests projectes, creixi la pràctica de la vela a Catalunya, apostant per la innovació i el suport a la xarxa de clubs de casa. Es tracta, en definitiva, que la disputa de la Copa Amèrica en aigües catalanes deixi un llegat que potenciï aquest esport.


 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut