De Gea, Espino, Lanzini, Diego Costa... els jugadors que queden lliures
El començament del mes de juliol suposa l'arrencada oficial del mercat futbolístic estival, però marca, també, el dia en què un grapat de futbolistes professionals passen a estar, oficialment, a l'atur perquè han acabat els seus contractes i no han arribat a cap acord amb cap altre club.
Ara mateix, el cas més notori és del de Samuel Umtiti, després d'haver rescindit ahir el contracte amb el Barcelona, que s'allargava fins al 2026. Però hi ha altres jugadors de primer nivell que es poden fitxar lliures... si qui els incorpora accedeix a les seves exigències salarials.
Entre els porters, a part de l'alcoverenc Kiko Casilla, destaca la situació de David de Gea, que ha esgotat el contracte amb el Manchester United tot i que el club tenia l'opció de renovar-lo per una temporada més. El madrileny ha estat dotze anys a Old Trafford. També ha tancat una llarga etapa Samir Handanovic, el meta eslovè de l'Inter, que deixa la beneamata després d'onze temporades, als 38 anys.
Un altre interista que ha quedat lliure és el defensa Danilo d'Ambrosio, de 34 anys, que ha vestit de nerazzurro durant nou campanyes. Però, segurament, la presència més sorprenent en aquesta llista de defensors és la del Pacha Espino, l'imprescindible i combatiu lateral esquerre del Cadis. De moment no ha arribat a cap acord amb els andalusos per renovar, i segons diverses informacions periodístiques, el Getafe i el Rayo ja haurien fet propostes a l'uruguaià, amb els de Bordalás en la pole position.
El veterà lateral internacional neerlandès Joël Veltman (31) també ha quedat lliure després de la bona temporada amb el Brighton. I també estan a l'atur els exblaugranes Jordi Alba i Yerry Mina. Un altre antic culer, el senegalès Moussa Wagué, ha sortit de la llista en firmar per l'Anorthosis Famagusta xipriota, on jugarà a les ordres del tècnic surienc David Gallego. Sergio Ramos, Aridane Hernández o Víctor Ruiz són altres "il·lustres" en aquesta secció, igual que Íñigo Martínez, a l'espera de tancar la seva incorporació al Barça.
Entre els migcampistes, una de les presències més cridaneres és la del nipó Daichi Kamada (26), botxí del Barcelona a l'Europa League 2022 amb l'Eintracht de Frankfurt, però és a punt de firmar pel Benfica. James Rodríguez (31) continua sense equip després que l'alliberés l'Olympiacos, i darrerament se l'ha vinculat amb el futbol turc.
El talentós mitja punta argentí Manuel Lanzini (30), després de set temporades al West Ham, també està lliure i ha rebutjat una oferta de River Plate per tornar al seu país; un altre argentí, el Tucu Pereyra (32), també espera nou destí. Igualment, busquen un nou contracte alguns noms importants de la lliga espanyola com Isco Alarcón, Nemanja Gudelj o Asier Illarramendi... i el gironí Gerard Gumbau, que podria beneficiar-se de l'arribada de Francisco Rodríguez (el seu extècnic al Girona) al Rayo Vallecano.
I si algun equip busca un davanter centre lliure, ho té complicat; la majoria d'agents lliures que juguen en atac són extrems. De "nous", poca més oferta que el premianenc Mariano Díaz (29), l'exblaugrana Munir el Haddadi (27), més un segon punta, el també exblaugrana Rey Manaj (26), ofert a un grapat de clubs de Segona, l'ex de l'Atlètic de Madrid Moussa Dembélé (26) o Diego Costa (34).
En canvi, per reforçar les bandes o per a la mitja punta, al mercat hi ha exposats homes veterans però amb experiència de primer nivell com Willian (34), Alexis Sánchez (34), Jesse Lingard (30), Eden Hazard (32) o Juan Cuadrado (35)... i també algun extrem amb molt camí per recórrer encara, com l'exblaugrana Adama Traoré (27), tot i que el de l'Hospitalet tindria a prop el seu fitxatge pel Milan.
I si algú volgués fitxar el migcampista Alexander Merkel (31), que ha jugat al Gaziantepspor turc aquesta última campanya, almenys tindria una història interessant per vendre. Merkel (ex del Milan, el Genoa o el Bochum, entre d'altres) va néixer al Kazakhstan com a part de la minoria ètnica alemanya del país, formada majoritàriament per individus de cultura alemanya instal·lats a la riba del riu Volga fronterera amb el Kazakhstan i que havien arribat a governar-se amb una república socialista soviètica fins a la Segona Guerra Mundial, quan van ser deportats a la ciutat d'Astanà i a la seva rodalia. Merkel i la seva família van poder repatriar-se com a ciutadans alemanys a finals dels 90; lliure i comunitari, una combinació que segurament seria atractiva per a molts directors esportius.