El Camp Nou va començar al temporada 2021-22 amb limitacions d'aforament

Del Barça de Guardiola a viure sense Messi: la caiguda d'assistència al Camp Nou en un gràfic

L'evolució a la baixa del nombre d'espectadors durant l'última dècada (2012-2022) en partits de Lliga ha de ser analitzada més enllà del factor pandèmia
Guim Fortuny Gimbert Actualitzat

Deu anys són molts a Can Barça. Des de l'última temporada del Barça de Guardiola (2011-2012) fins a la primera sense Leo Messi de blaugrana (2021-22) ha passat aquest temps. Una dècada que, si bé ha tingut moments àlgids, com el triplet conquerit el 2015 per l'equip entrenat per Luis Enrique, arriba als nostres dies amb un Barça afectat per una progressiva pèrdua de talent.

L'assistència al Camp Nou dels últims cinc anys no ha estat aliena als vaivens esportius i institucionals de l'entitat, una tendència que naturalment s'ha accentuat per un factor extraesportiu com és la pandèmia. El següent gràfic mostra la caiguda d'espectadors al Camp Nou, tot i la presència abundant de turistes, posant la lupa exclusivament en els partits de Lliga:

El darrer curs de Pep Guardiola, l'únic en què no aixeca el títol de Lliga en els seus quatre anys, la mitjana d'aforament va ser de 75.069 espectadors, una xifra que es veu superada durant els tres anys de l'etapa Luis Enrique a la banqueta i del trident Messi-Neymar-Luis Suárez al camp. La temporada amb més públic va ser la del comiat de l'asturià (2016-2017), amb 78.678 persones de mitjana.

Un estiu després, però, l'arribada d'Ernesto Valverde, coincidint amb la marxa de Neymar al PSG, van activar l'alarma de la pèrdua d'espectadors. Aquell 2017-2018, la mitjana d'espectadors va caure fins als 66.854, però els bons resultats de l'equip van permetre frenar la mala dinàmica. Fins que la temporada 2019-2020 la pandèmia de la covid-19 tanca l'estadi al públic i el força a adoptar nous hàbits de consum esportiu. Milers de socis abonats s'acullen a l'excedència. Un cop recuperada la normalitat, molts factors amenacen la fidelitat del culer quan, paradoxalment, queda poc temps per començar les obres de l'Espai Barça que ha d'ampliar la capacitat del temple blaugrana.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut