Laporta i la invasió alemanya: "Com a culer, em sento avergonyit"
El president del Barça en una imatge recent (Reuters)
Futbol

El Barça, l'únic club amb límit salarial negatiu

La Lliga xifra en -144,3 milions d'euros la situació actual de l'entitat blaugrana després del mercat d'hivern

Redacció Esport3Actualitzat

El Barça és l'únic equip del futbol professional espanyol amb un límit salarial en negatiu. És el titular cridaner i alhora realista de delicada salut financera del club que presideix Joan Laporta. La Lliga ha fet oficial aquest matí la taula dels límits salarials de Primera i Segona després del tancament del mercat d'hivern. I en el cas del Barça actualment aquesta xifra és de -144,353 milions d'euros

El club ja arrossegava una situació financera de mínims i va afrontar el mercat d'hivern sota la regla 1x4 (només es podia gastar un 25% del que ingressava o alliberava). En aquesta situació es va reforçar amb 4 fitxatges: Ferran, Aubameyang, Adama i Alves.

Els números d'aquest dilluns no fan res més que confirmar la situació crítica a nivell financer i només un acord amb el fons d'inversió CVC permetria agafar oxigen sobre els comptes del club, i entre altres coses, poder abordar nous fitxatges en el proper mercat d'estiu. Aquesta és una de les vies de finançament que té el Barça sobre la taula. Té temps fins al 30 de juny per regularitzar la situació

Una altra via que apunten des de LaLiga és generar plusvàlues en l'exercici d'aquesta temporada.

El Madrid, en canvi, és qui té més capacitat per poder gastar amb 739.163 milions d'euros. Pel que fa a l'Espanyol, el club es manté en 79 milions d'euros. A Segona, el Girona dobla xifres i passa de prop de 4 milions a pràcticament 9 i mig.

 

L'Espanyol ha guanyat una mica de marge respecte de l'estiu i ara té un sostre salarial de 79,418 milions d'euros. És l'onzè en el rànquing i manté el seu límit alt gràcies a l'acord amb CVC i a un augment d'ingressos comercials. Mentre que a Segona Divisió, el Girona ha incrementat en gairebé 6 milions la capacitat de despesa i ara se situa en 9,359 milions.

Què és el límit salarial?

El límit de cost de plantilla esportiva és el concepte que recull la quantitat màxima que cada equip pot gastar-se en salaris destinats a jugadors i cos tècnic, així com el filial, el planter i altres seccions del club. És el principal pilar del control econòmic perquè els clubs siguin solvents.

En el cas que un equip acabi la temporada amb un límit salarial excedit, serà sancionat amb la regla 1x4 durant el següent any. És a dir, només pot gastar el 25% del que ingressi o dels diners que alliberi per la sortida de jugadors.

La regla més important és que, quan un club té un límit i la seva plantilla real o els seus contractes superen el límit de la plantilla atorgat per la Liga Santander, l'única solució viable només preveu estalviar i treure's despeses durant la temporada, i sobre aquestes despeses s'aplica un 25%. Aquesta regla va entrar en vigor des de la primera temporada que es va establir el control econòmic.

Recull la diferència entre les pèrdues auditades per part d'un club i les que s'estimaven per part de la Lliga Santander al maig del 2021. Al Barça s'estimaven 242 milions d'euros menys de pèrdues respecte de les que realment ha tingut. 

La xifra negativa de 144 milions negatius crida l'atenció; el club ha tingut pèrdues, ha deteriorat el seu patrimoni i els seus estalvis. El sistema de la Lliga els exigeix que tornin a omplir el dipòsit d'estalvis. Aquestes pèrdues se seguirien acumulant la propera temporada 2022/2023. La xifra de pèrdues és major que la capacitat d'obtenir recursos per gastar. Javier Gómez, director general corporatiu de LaLiga, ha explicat què pot fer el Barça per revertir la situació.

L'única manera de fer-ho és generar beneficis i treure's de sobre aquells jugadors que són més pesants des del punt de vista de la càrrega financera. Han de generar plusvàlues i que estiguin recollides en l'exercici d'aquesta temporada. Per exemple, si es venen part de l'Espai Barça generaran uns beneficis que els poden donar més marge de maniobra.

Anar al contingut