Ziyech fa passar la pilota entre Dahlin i Ahmedhodzic per avançar el Chelsea a Malmö (Carl Recine / Reuters)

La Juventus rebenta la porta dels vuitens i el Chelsea sua per obrir-la

Els torinesos han golejrat el Zenit (4-1) en un partit que s'han complicat per diverses errades defensives, però Dybala ha liderat la reacció local. El Chelsea està virtualment qualificat després d'una victòria sense brillantor a Malmö (0-1)
Jordi Sunyer Actualitzat

La Juventus i el Chelsea han complert els pronòstics i ja pensen en els vuitens de final de la Champions, tot i que els anglesos encara no s'han classificat matemàticament. La Juve ha certificat el ple en el seu grup de la Lliga de Campions aixafant el Zenit de Sant Petersburg, campió i líder de la lliga russa, tot i que s'ha hagut d'esperar al segon temps per imposar-se. L'equip blanc-i-negre s'ha tintat de violat a les bandes, amb Chiesa i Bernardeschi i amb Morata i Dybala en banda, davant un Zenit en què l'exblaugrana Malcom ha estat suplent. Tuchel, mentrestant, ha deixat Reece James, Chilwell i N'Golo Kanté a la banqueta i tenia lesionats Lukaku i Werner i malalt Mason Mount. Davant d'un equip que encara no ha marcat a la fase de grups, la versió light dels blues ha estat incapaç d'aplicar la lògica a la primera meitat, però ha sabut aprofitar una concessió dels de Jon Dahl Tomasson per encarrilar el partit mercès a Ziyech a la represa.

Allegri ha guiat, amb certs entrebancs, la seva Juventus fins als vuitens (Massimo Pinca / Reuters)

La vecchia signora ha transmès la intenció de segellar la classificació des de l'inici. Si bé la primera acció de perill ha estat per a l'equip de l'antic internacional rus Sergei Semak (un cop de cap del veterà Lovren, en el minut 4), no han trigat els piemontesos a assetjar l'àrea visitant. Després d'un xut mossegat de Dybala amb la dreta que s'ha acabat estavellant al pal (9'), l'ex del Palerm ha avançat el seu equip recollint un rebuig defensiu curt a la sortida d'un córner (11'). Si Morata no hagués tornat a lluir la seva proverbial clemència després d'un excitant eslàlom de Dybala (18'), la Juve encara hauria certificat el seu domini amb més contundència. Però els d'Allegri s'han deixat prendre l'avantatge en accions absurdes: després d'un esglai en una cessió de Danilo i d'una pèrdua local a l'interior de l'àrea que ha propiciat una rematada de Mostovoi, el Zenit ha igualat amb una centrada del lateral Karavàev que Leo Bonucci, involuntàriament, ha transformat en una paràbola perfecta que ha tombat Szczesny (27'). Chiesa ha premut el botó d'alarma a l'atac torinès, a Morata li han anul·lat un gol (oh sorpresa) per orsai i Bernardeschi ha exigit Kritsyuk, però la Juventus no ha sabut recuperar el seu avantatge abans del descans.

Amb aquest xut, Paulo Dybala ha avançat la Juventus contra el Zenit (Massimo Pinca / Reuters)

La Juve ha tornat a fer grinyolar els seus pneumàtics a la represa, i una acció quasi maradoniana de Dybala pel cantó dret ha acabat amb una rosca fora per poc (49'). El de Laguna Larga i Morata ho han provat en i des de totes les posicions -fins i tot d'esperó el madrileny-, però el segon gol ha hagut d'arribar de penal, després d'una gran jugada de Chiesa frenada barroerament per Claudinho (52'); Dybala ha enviat a fora el primer llançament, però el debutant àrbitre canari Hernández Hernández ha ordenat la repetició de l'execució perquè dos jugadors visitants havien entrat a l'àrea: a la segona, l'argentí no ha fallat. També igual que en el primer temps, Dybala ha tingut opcions per firmar el hat-trick, i cada cop que el Zenit trepitjava l'àrea piemontesa, tot i no ser gaire sovint, inquietava la parròquia local: Malcom, a la gespa per Mostovoi, ha obligat Szczesny a estirar-se fins a la base del seu pal esquerre (68').

Aquest, cop, però, la vecchia signora no s'ha autolesionat. Després d'una gran acció individual, Weston McKennie ha enviat una fuetada al travesser, i dos minuts després, Chiesa ha rebut una passada a l'espai, ha evidenciat que Lovren té el maluc de marbre i ha batut Kritsyuk amb una rematada creuada (72'). L'ex viola ha estat a centímetres del doblet en una altra exhibició personal (76'), però qui ha arrodonit la golejada local treient-se el ventre de penes ha estat Álvaro Morata (84'), que ha aprofitat una assistència de Dybala després d'una pèrdua letal de Krugovoi als tres quarts. El segon gol rus, de l'iranià Sardar Azmoun (92') en combinació amb l'impotent Artem Dzyuba, ha estat anecdòtic.

Dybala demana calma als "tifosi" després de transformar, a la segona, el penal del triomf (Massimo Pinca / Reuters)

Al nou estadi de Malmö, els representants d'Escània han evidenciat des del començament que el seu objectiu era no ser atropellats pel vigent campió europeu. Amb tres centrals, la disposició menys habitual durant la temporada, s'han mostrat molt càndids en les poques opcions en què han pogut robar i córrer, com en una combinació fallida entre el punta croat Çolak i el seu soci Sebastian Nanasi. El domini dels de Tuchel era tan clar com previsible, però els londinencs no l'han sabut materialitzar. Ni en una rematada a la mitja volta de Ziyech, desviada per Dahlin, ni en un cop de cap bombat de Loftus-Cheek, fora a la dreta per poc, ni, sobretot, en un mà a mà de Havertz amb Dahlin, guanyat pel meta suec mercès al seu canell esquerre, el Chelsea ha aconseguit serrar el cadenat local. Els anglesos també ho han provat de lluny, perquè han percebut la inseguretat que transmetia Dahlin a l'hora de blocar, però ni així. S'ho passaven millor els aficionats locals, preparats per un guió previsible, entonant una versió local del Cielito lindo en el dialecte escani, que un Chelsea superior però frustrat. Fins i tot l'última aproximació del primer temps, una volea de Çolak, ha estat blau cel.

Dahlin desvia una rematada de Havertz en una de les ocasions més clares del Chelsea a Malmö (Carl Recine / Reuters)

La represa ha evidenciat que l'equip de Jon Dahl Tomasson ha cregut per uns instants que podia fer saltar la banca. Els anglesos topaven contra un Dahlin incapaç de retenir cap pilota però que les desviava, fins i tot, amb zamoranas. Però l'emoció local li ha acabat costant cara, perquè trobar-se a terreny rival ha estat convidar el Chelsea a transicions que domina a la perfecció; així ha arribat el 0-1 (56'), quan Ziyech ha definit una esplèndida centrada de Hudson-Odoi des de la dreta, prèvia paret amb Azpilicueta. Ziyech, nascut als Països Baixos, ha igualat Marouane Chamakh, nascut a França i ex del Bordeus i el West Ham, com a màxims golejadors marroquins de la Champions.

Els londinencs han gestionat l'avantatge sense esglais i salpebrant llargues possessions amb algunes opcions per ampliar l'avantatge, com una rematada de Thiago Silva a la sortida d'un córner o un altre duel de western entre Havertz i Dahlin ben resolt, un cop més, pel porter suec. Tuchel s'ha pogut permetre, fins i tot, substituir Ziyech per un migcampista (Ross Barkley) i donar els primers minuts a Christian Pulisic, que ha malaguanyat un mà a mà en l'últim minut, després de dos mesos lesionat al turmell. El Chelsea, així, ha acabat sumant un triomf gris però fins a cert punt plàcid.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut