El polèmic canvi de càrrec de la Wikipedia a l'àrbitre del VAR a Milà
Pol van Boekel està en boca de tothom. L'àrbitre de la sala VAR va indignar el barcelonisme amb la seva actuació en la derrota del Barça al Giuseppe Meazza (1-0) en la tercera jornada de la Lliga de Campions i les reaccions dels aficionats no s'han fet esperar.
La Wikipedia, la famosa enciclopèdia lliure, li ha canviat el càrrec d'"àrbitre" a Van Boekel pel de "lladre de la Champions". En la seva pàgina web, editable per tothom, expliquen que "la UEFA li ha promès una retirada daurada després de la seva gran feina a la sala VAR en els partits del FC Barcelona".
Van Boekel és un exfutbolista que va començar la seva carrera com àrbitre als Països Baixos. Escalant des de les categories inferiors, el neerlandès va començar a xiular en l'Eredivisie --la Lliga del seu país-- la temporada 2005-2006. El gener del 2008, la FIFA va nomenar-lo àrbitre internacional, i va debutar el 2009 en un partit entre Luxemburg i Islàndia.
A nivell UEFA, van Boekel va començar a xiular en l'Europa League el setembre del 2011; l'any 2016 va ser seleccionat com a àrbitre assistent per a l'Eurocopa i el 2017 va començar a xiular en la Champions League.
La polèmica arriba a l'extrem a Milà
Al duel d'aquest dimarts davant l'Inter de Milà, el FC Barcelona hi va arribar amb la necessitat de sumar tres punts. A l'equip de Xavi Hernández li calia una victòria per distanciar-se i encarrilar la classificació per als vuitens de final, però el partit va quedar tacat per la polèmica.
Els de Simone Inzaghi van avançar-se amb un gran xut de Calhanoglu des de la frontal de l'àrea al límit del descans. En el minut 67, Pedri va marcar el gol de l'empat, però l'àrbitre del VAR Pol van Boekel va avisar l'àrbitre principal, Slavko Vincic, perquè l'anés a revisar.
Després de fer-ho, l'eslovè va interpretar que les mans d'Ansu Fati eren sancionables i va decidir anul·lar el gol. Xavi, en considerar que les mans havien estat involuntàries, va indignar-se amb l'àrbitre fins al punt que va acabar veient la targeta groga per les protestes.
Després de la polèmica, el partit va seguir el seu curs amb normalitat fins que, en el minut 91, hi va haver la jugada que va enfadar totalment el barcelonisme. Ansu Fati, el mateix protagonista que en la primera acció, es disposava a rematar una centrada quan Denzel Dumfries, que intentava evitar el remat del blaugrana, va estirar el braç i va tocar la pilota amb la mà.
Els jugadors blaugranes van quedar-se a l'espera que van Boekel avisés l'àrbitre principal perquè l'anés a revisar, però el neerlandès va considerar que no era penal i no va avisar Vinci.
I, en finalitzar el partit, Xavi Hernández i diferents jugadors com Sergi Rogerto van esclatar. El tècnic del Barça, indignat, va considerar la situació "injusta" i el capità blaugrana va assegurar que els havien "pres un gol".
La relació Van Boekel-Barça
El 13 de setembre el Barça arribava a Munic sense conèixer la derrota. Després d'empatar amb el Rayo Vallecano en el debut a la Lliga, els de Xavi Hernández van encadenar cinc victòries seguides.
Era la primera gran pedra de toc de la temporada, i els blaugranes arribaven convençuts per plantar cara a un dels grans equips d'Europa, i així ho van fer. Tot i acabar perdent, el Barça va sortir satisfet, amb la feina feta, però amb una jugada que va marcar el duel i va indignar el barcelonisme.
En el minut 43 de la primera part, Ousmane Dembélé va caure a l'interior de l'àrea en una acció amb Alphonso Davies i l'àrbitre principal del partit, Danny Makkelieva, no va assenyalar penal.
En la repetició semblava evident que el jugador canadenc havia travat el francès, i que la jugada havia d'acabar amb un xut del Barça des dels onze metres, però l'àrbitre del VAR, Pol van Boekel, va revisar-lo, va considerar que no era penal i no va decidir avisar Makkelieva perquè el revisés.
Al final del partit, l'entorn blaugrana va alçar la veu per queixar-se, però aquest dimarts, davant l'Inter, el conflicte ha passat a un altre nivell. Fins i tot els blaugranes presentaran una queixa formal a la UEFA per l'arbitratge rebut a Milà, i per demanar que Van Boekel no torni a xiular-los.