Els teus fills també celebren els gols de l'etern rival?
Fantasy, Biwenger, Comunio... Són alguns dels noms dels jocs amb més adscrits d'entre els que simulen la gestió d'un equip de futbol. Milions d'usuaris competeixen cada jornada amb amics i desconeguts per ser el millor mànager i, entre setmana, per fitxar les grans estrelles o els jugadors més en forma del mercat. L'objectiu és confeccionar, amb 100 milions de pressupost, una plantilla de catorze jugadors que sumin el màxim de punts.
Qui no ha sentit a parlar de les controvertides "clausulades"? Una fórmula inspirada en les clàusules de rescissió que fomenta el ball de cracs entre els equips i desferma tota mena de passions. Però la popularització d'aquests jocs no es mesura només en emocions. Ni en participants. Ni tampoc en el nombre d'aplicacions descarregades. El seu èxit pot ser l'inici d'una nova forma de relació dels fans amb el futbol d'elit.
El repte de retenir el públic jove
No és casualitat que LaLiga hagi reimpulsat la Fantasy amb el suport d'importants mitjans esportius com Relevo o DAZN, encarregats de puntuar les actuacions dels futbolistes.
L'organisme dirigit per Javier Tebas és conscient del poder d'aquest entreteniment per retenir un públic jove temptat per nous hàbits de consum digital i realitats esportives paral·leles com la Kings League.
Individualització de les simpaties
En part ho estan aconseguint: joves i generacions no tan joves estan pendents cada cap de setmana de la desena de partits de Primera. No obstant, la forma de canalitzar les emocions està canviant. Les simpaties que històricament requeien en els equips comencen a dirigir-se cap als jugadors. Els jocs de la Lliga difuminen els colors i desvien el suport cap als atletes, vistos com a incansables proveïdors de punts.
Qui tingui filles o fills adolescents ho deu haver comprovat quan els ha vist celebrant gols de l'etern rival. Fins i tot Griezmann s'ha fitxat a si mateix per beneficiar-se del seu bon rendiment. Nous jocs i noves simpaties en el mateix tauler de joc de sempre. I això no ha fet més que esclatar.