El Zaaf Cycling Team, de Sant Feliu de Guíxols, a l'elit mundial del ciclisme femení

El ciclisme femení català rep l'impuls definitiu amb l'arribada d'un equip amb un sòlid projecte econòmic al darrere i ja els espera el Tour, el Giro i la Vuelta
Josep Coch Actualitzat

Any 1950, tretzena etapa del Tour de França entre Perpinyà i Nimes. Etapa de transició i marcada per les altes temperatures, més de 40 graus. Dos ciclistes algerians marxen del gruix del pilot: Abdel-kader Zaaf i Marcel Molines. Quan Zaaf va deixar el seu company d'aventura i va marxar en solitari, va començar la llegenda. Assedegat, diuen que uns pagesos li van oferir una ampolla de vi, que ell va beure d'un glop sense saber-ho. Tot seguit va perdre el món de vista fins a perdre el coneixement repenjat al tronc d'un dels plataners que delimitava la carretera. Una imatge icònica que ja forma part de la història del Tour. Més de 70 anys després, el net d'Abdel-kader Zaaf, Riad Belatreche, un empresari que fa més de 30 anys que viu a Barcelona, va voler homenatjar les gestes del seu avi. I la manera triada va ser la formació d'un equip ciclista femení amb base a Sant Feliu de Guíxols.

Abdel-kader Zaaf repenjat en un plataner després de desmaiar-se

Amb una estructura d'un equip de Wolrd Tour, la normativa l'obliga a estar immers en la categoria UCI Continental com a mínim aquesta temporada, la Segona Divisió del ciclisme mundial, mentre que el salt a World Tour dependrà dels punts de què disposi a final de temporada, "si no és enguany, serà l'any vinent...". Però la seva eclosió en el ciclisme ha estat tan potent que, ara mateix, es troba en la cinquena posició del rànquing mundial per equips. I és que el seu debut ha estat una veritable glopada d'aire fresc per al ciclisme mundial. El Zaaf és un projecte a cinc anys vista i amb pressupost global de 20 milions d'euros, una xifra a l'abast de molt pocs equips.

 

 

El seu director esportiu és l'egarenc Manel Lacambra, un exciclista que ha passat per tots els papers de l'auca en un seguit d'equips d'arreu del món. Una experiència que li ha servit per disposar de prou paciència per construir un equip d'alt nivell. La desaparició del B&B ha estat una de les claus perquè l'equip es pogués nodrir de ciclistes del nivell de la francesa Audrey Cordon-Ragot, vigent campiona gal·la en ruta i contrarellotge.

Manel Lacambra: "L'objectiu, al final, és que l'equip sigui World Tour i estigui entre els millors del món. En aquests moments som el cinquè millor equip del món. I això no és normal, començar un projecte així. Som la sorpresa de l'any, no és normal el que estem fent i tot és a còpia del treball que hi ha al darrere, d'estudiar les corredores i de veure les possibilitats que tenien."

L'equip està format per quinze ciclistes, amb doble presència catalana: Lucía García i Marta Romance. Lucía Garcia és una jove de 18 anys que ha fet el salt al professionalisme i en qui hi ha posades moltes expectatives. "Per a mi és una oportunitat molt gran, perquè amb l'edat que tinc poder haver fet aquest salt, doncs, és una cosa magnífica".

Marta Romance també és una debutant en el circuit ciclista professional. Romance, però, hi arriba procedent del món del triatló i després de proclamar-se campiona d'Europa i subcampiona del món de duatló en la categoria sub-23: "A poc a poc, anar-me adaptant. Sí que és veritat que tinc unes companyes que m'estan ajudant molt, que m'estan ensenyant molt i jo, al cap i a la fi, soc novell en això".

Amb un staff tècnic absolutament català, "amb persones de la meva confiança", tal com diu Manel Lacambra, està absolutament convençut de poder formar un dia "el millor equip del món".

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut