Elena Fort: "Tirar enrere l'Espai Barça significaria no poder competir amb els nostres rivals"
"L'Espai Barça és fonamental per garantir la pervivència del club en els pròxims anys i per garantir el manteniment de la seva estructura social". Així valora, d'entrada, la vicepresidenta Elena Fort, en una entrevista a TV3, la transcendència del referèndum convocat per a diumenge que ve. La junta directiva confia que els socis i sòcies del Barça els donin llum verd per aconseguir un finançament de fins a 1.500 milions d'euros, molt lluny dels 600 milions que es van pressupostar l'any 2014.
"Hem actualitzat els preus. Aquest és el preu que hem treballat. I hem fet un gran exercici de transparència. Seria molt més fàcil dir que continuem amb el mateix projecte, i fer com el Madrid i demanar ampliacions. Hem arribat a la conclusió tècnica i real de quin és el cost. Estava infravalorat en la primera valoració."
La vicepresidenta institucional del Barça alerta dels riscos davant un hipotètic no de la massa social. El club no pot fer marxa enrere. "Som un tren que vam començar a córrer i no podem parar-nos", alerta Elena Fort.
"Necessitem aquest salt endavant. Tirar enrere significarà no poder competir amb els nostres competidors esportius. També significarà que tindrem unes instal·lacions tan envellides que en breu no les podrem utilitzar com volem."
Amb la remodelació del Camp Nou i la modernització de tot el seu entorn, el club estima un creixement exponencial dels ingressos que, segons Elena Fort, "donarien més múscul econòmic" a l'entitat.
"Segons els experts, seria un mínim de 200 milions addicionals als ingressos que ja tenim ara. I sent prudents."
La previsió del club, un cop tingui l'aprovació dels socis, és començar les obres l'estiu que ve. En la primera temporada hi hauria aforament reduït a l'estadi (un 50 per cent) i, en la segona, encara falta decidir si el primer equip jugarà lluny del Camp Nou. "L'RCDE no ha estat mai una opció", admet Fort.
"Amb unes obres d'aquesta envergadura no podem evitar les molèsties. Les afectacions parcials s'hauran de socialitzar. Haurem de fer torns rotatoris per als socis. Estem treballant amb l'Ajuntament de Barcelona per si hem de marxar a Montjuïc. Hem de veure si compensa econòmicament."
Sense gespa retràctil
Des del club estudien quina afectació tindrà, també, en el preu dels abonaments. Crearan comissions i òrgans de control de la gestió, amb gent de dins i de fora del club, per garantir la transparència del projecte. "Són xifres molt elevades i venim d'una història recent molt complexa", confessa la vicepresidenta. En el projecte final s'ha descartat la instal·lació de gespa retràctil al Camp Nou.
"Ho vam estudiar molt, però té un cost altíssim. En aquest projecte, allò que invertim ens ha de retornar. I la gespa retràctil no ens dona un retorn pel cost que té. A més, ens compararan amb el Madrid. Tenim el Palau Blaugrana. Altres clubs necessiten la gespa retràctil. Nosaltres no la necessitem, tenim altres llocs."