Barça

Ferran Reverter: "La gestió de l'anterior junta va ser nefasta"

El CEO del Barça posa en evidència els números de l'etapa Bartomeu, però demana temps per saber si hi va haver irregularitats

Redacció Esport3Actualitzat

El CEO (director executiu) del Barça, Ferran Reverter, explica les conclusions de l'auditoria interna que la junta directiva de Joan Laporta va encarregar en arribar al club.

Fem aquesta due diligence a març del 2021. Aquest és un exercici de transparència que poques vegades es veu en un club. Hem trigat perquè ha estat difícil trobar la documentació. Molts mails s'han esborrat i l'anterior junta treballava amb portàtils personals. Per tant, ha costat comprovar-ho tot.

Reverter ha descrit una situació dramàtica a les arques del club:

Ens hem trobat un patrimoni net negatiu. Una situació de fallida comptable. Si fos una societat anònima esportiva, seria causa de dissolució. Uns fluxos de caixa negatius, dificultats per pagar les nòmines. Un deute i compromisos futurs de 1.350 milions. I una situació del Camp Nou amb més de 900 patologies, 124 d'elles urgents, crítiques.

 

Reverter ha revelat que el club a l'abril no podia operar pel que ha considerat "una manca de governança i criteri". Ho ha il·lustrat amb operacions com el traspàs de Neymar, el canvi Cillessen-Neto o Artur-Pjanic:

Són operacions que generen benefici, però tenen costos d'amortització. Excloent els impactes no recurrents, els resultats haurien estat negatius els últims cinc anys. El Barça ha perdut diners quan s'havia de preparar per emprendre l'Espai Barça

 

Ferran Reverter durant la seva exposició davant la mirada del president Laporta. (Foto: EFE)
Ferran Reverter durant la seva exposició davant la mirada del president Laporta. (Foto: EFE)

Segons l'estudi, tres han estat els motius d'impacte negatiu a les finances del Barça: l'increment de la massa salarial més del 60%, l'increment de les despeses de gestió i l'impacte de la Covid.

El Barça va fitxar tres dels cinc jugadors més cars de la història. Amb quatre jugadors i amb quatre anys, el Barça va assumir 1.400 milions d'euros per temporada.

 

Això ha provocat una inflació salarial inassumible. Per això la junta de Bartomeu va fer una política de creixement any a any que ha hipotecat la resta d'exercicis. I per acabar-ho d'amanir, s'ha detectat un creixement exponencial de les comissions.

Tot el sistema que van muntar fa que ens trobem amb jugadors veterans amb contractes molt grans. I, en canvi, els joves que hem de renovar, amb contractes d'un any.

Reverter ha dit que l'anterior junta va deixar un Barça en una situació de confusió, amb estructures duplicades i un cost financer molt elevat:

L'increment del deute de més de 670 milions de deute no va passar mai per assemblea, com pertocaria pels estatuts. Compràvem jugadors sense saber si els podríem pagar. No hi havia planificació.

El CEO del Barça també ha relativitzat l'impacte de la pandèmia en els comptes del club. Ha perjudicat, però la gestió ja condemnava el club a les pèrdues:

Sense la Covid-19, el club hauria tingut pèrdues a la temporada 19-20 i els nou primers mesos del 2021. L'impacte de la Covid és de 92 milions i el resultat hauria estat de -321 milions. En dos anys i mig el club només va generar un milió d'euros. Tot el que es va fer, va ser a crèdit.

Reverter ha explicat que hi ha hagut un endeutament que ha superat els criteris de la Lliga en 300 milions. A l'assemblea del 2017, el club va imposar un nou criteri sense votar-lo que va menystenir l'evolució del deute financer, que va passar d'uns 300 milions a triplicar-se.

A aquest increment hem d'afegir-hi altres compromisos i passius que han elevat el deute del club a 1.350 milions a curt termini.

Com a solucions, la nova junta de Laporta ha definit un pla de viabilitat, mesures radicals per abaixar en 155 milions la despesa dels jugadors i ha canviat l'estructura del deute per tenir dos anys de calma, a més de prioritzar els jugadors de la Masia i invertir 1,8 milions per fer segur el Camp Nou i poder-lo obrir amb el retorn del públic:

Si no arribem a poder obrir l'estadi, el Barça hauria fet el ridícul.

Després de totes aquestes accions, Reverter ha detallat les pèrdues de l'últim exercici: 481 milions. I ha explicat que el Barça haurà de tenir una disciplina molt gran per poder fer front a l'Espai Barça.

El resultat 20/21 ha estat inferior al pressupost en -402 milions. No hem reobert l'estadi quan s'havia previst, no es van aconseguir 100 milions pel Barça Corporate i no es van fer les vendes de jugadors previstes en 25 milions de benefici.

Tot plegat ha deixat un balanç en el Barça crític, amb un patrimoni net negatiu de -451 milions. Amb tot, Reverter ha emès un missatge esperançador basat en la sostenibilitat:

El Barça sempre ha estat un club resilient. Ha patit grans crisis, han marxat grans jugadors i sempre se n'ha sortit. I aquesta junta ha fet un pla per tornar-ho a fer: l'alt rendiment de la Masia; l'Espai Barça, que és crucial, i trobar nous ingressos, focalitzant-nos en els nostre fans, que són el nostre gran actiu. El Barça ha de tornar a tenir els millors jugadors del món i no estic parlant d'aquí cinc o deu anys.

Reverter ha explicat que veu molta serenor en els companys de junta, amb un fonament clar: la reputació del club.

La marca Barça és el gran actiu per sortir d'una situació crítica. Nosaltres vam anar a buscar 500 milions d'euros aquest estiu i ens en van oferir 900. Ha marxat un gran jugador, però per a moltíssima gent el Barça segueix sent una marca líder. És més que un club. És "El Club", això li dic als possibles patrocinadors.

Feta la lectura global de l'estat del club, la pregunta: hi ha motius per dur als tribunals l'anterior junta?

Hem detectat indicis, però faltava informació. Quan tinguem tota la documentació veurem si passem el tema al departament legal per veure si cal prendre accions legals. Hi ha hagut una gestió nefasta, sense cap planificació. Ens vam llançar a l'Espai Barça i a fitxar jugadors de forma esbojarrada i totalment improvisada.

El Barça vol tornar a generar beneficis l'any que ve. Reverter ha explicat que el pla sostenible de reobertura del Camp Nou és del 60% (ha coincidit amb els criteris del Procicat) i ha explicat que demanarà a l'assemblea una autorització de 1.500 milions per demanar crèdit a l'Espai Barça (la mitjana per fer un dels 32 estadis en construcció a Europa és de 900 milions).

 

I tot sense oblidar el futur esportiu:

Les renovacions de Pedri i Ansu Fati van pel bon camí. I podrem fitxar, però hem de seguir fent els deures. És imprescindible per tenir un equip competitiu.

La conversió en societat anònima esportiva sempre ha planejat en aquest context crític. Reverter, però, ha refusat la idea:

Aquesta junta no ho contempla, no és a l'agenda convertir-nos en una societat anònima esportiva. El camí cap a la viabilitat és complicat, però estem convençut de poder fer-ho.

Reverter no ha volgut entrar en detalls sobre la sortida de Messi, però ha explicat que la magnitud de la tragèdia a la caixa del club s'anava coneixent dia a dia, i que Messi no podia esperar-se a l'últim moment per decidir el seu futur. Sí que ha considerat que hi ha un greuge comparatiu amb les restriccions del fair play financer que fa la Lliga:

Nosaltres competim aquí i a Europa. El que fa la Lliga no dic que estigui malament, però ens obliga molt més que als competidors europeus per generar fair play.

El Barça no contempla demanar una derrama als socis, com va suggerir un dels avaladors, Jaume Roures. Reverter també ha revelat que des de la junta de Bartomeu hi va haver pagaments a periodistes, però amb factura i, per tant, justificats. I, per últim, ha estat qüestionat sobre la Superlliga i les relacions amb el Madrid:

Per nosaltres, la Superlliga és un tema de fer una competició més atractiva i molt fomentada amb el fair play. La UEFA ha obert que les ràtios salarials es disparin. Nosaltres creiem en un model més sostenible. El model actual afavoreix molt els clubs estats i afebleix la resta.

ARXIVAT A:
Josep Maria BartomeuBarçagate
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut