Del Sena al cel de París: queden inaugurats els Jocs Olímpics
- TEMA:
- Jocs Olímpics
L'exfutbolista Zinedine Zidane ha donat el tret de sortida a la gran festa dels Jocs Olímpics de París 2024. El francès ha transportat la torxa olímpica per la capital francesa en un vídeo editat que ha donat pas a l'esperada cerimònia d'obertura dels Jocs de la XXXIII Olimpíada.
Un esdeveniment que ha tingut un desplegament de seguretat mai vist a la capital francesa. Els controls policials han estat acompanyats d'una previsió meteorològica que ha mantingut el neguit de la pluja fins al final. Una pluja que ha aparegut un cop iniciada la cerimònia inaugural i ha obligat esportistes i públic --unes 325.000 persones-- a cobrir-se amb paraigües i impermeables. Tot i això, l'esdeveniment s'ha pogut celebrar amb normalitat.
La cerimònia ha tingut el riu Sena com a gran protagonista. Per les seves aigües hi han desfilat els més de 10.000 esportistes de les diferents delegacions. La primera embarcació ha estat la que transportava la torxa olímpica, i just després ha arribat la primera delegació, la de Grècia.
La cerimònia més atrevida i arriscada
París ha esperat cent anys per poder tornar a ser la seu d'uns Jocs Olímpics per tercera vegada a la història. La ciutat de la llum volia enlluernar el món de nou, i ho ha fet amb una cerimònia d'obertura innovadora i mai vista.
Per aquest motiu, l'organització ha optat per un esdeveniment dinàmic i amb un recorregut mòbil que ha transcorregut pel riu Sena, un dels eixos vertebradors de la capital francesa. La desfilada de les embarcacions ha estat acompanyada per actuacions musicals. La primera ha sigut de Lady Gaga.
La cantant nord-americana ha sortit d'una estació de metro típica de París, construïda per a l'ocasió, i ha ofert un número de cabaret. Lady Gaga s'ha atrevit amb el francès per versionar "Mon truc en plumes" de Zizi Jeanmaire, un clàssic dels anys setanta.
El recorregut, sobre el Sena i passat per aigua
Alguns dels llocs més icònics i coneguts de París han tingut presència en l'acte d'obertura. El punt de partida ha estat el pont d'Austerlitz. Des d'allà els atletes han desfilat en direcció oest cap a la torre Eiffel i han passat a prop dels emblemàtics Jardí de les Plantes, Notre-Dame, el Museu del Louvre o el Museu d'Orsay.
Passaven cinc minuts de 2/4 de 9 del vespre quan ha aparegut la delegació espanyola amb els 99 esportistes catalans: 51 dones i 48 homes. Amb la regatista Tamara Echegoyen i el piragüista Marcus Cooper com a abanderats, la delegació espanyola ha desfilat sota la pluja compartint vaixell amb la selecció d'Estònia.
Les delegacions d'Ucraïna, Palestina i l'equip de refugiats han estat de les més ovacionades en la seva desfilada pel riu Sena. En total, n'han estat 206, i l'última, la selecció amfitriona. Una expedició francesa amb 571 atletes que lluitaran per aconseguir els millors resultats de la seva història i arribar a la tercera posició del medaller. Un medaller que, novament, estarà liderat pels Estats Units o la Xina, les delegacions més potents dels Jocs Olímpics.
Repàs a la història seguint la flama olímpica
Amb el Sena com a escenari principal, França ha aprofitat l'oportunitat per repassar els principals capítols de la seva història. Tot plegat, amb un misteriós encaputxat que passejava la flama olímpica per la ciutat. Durant la inauguració hi ha hagut protagonisme per a la Revolució, la literatura, el cinema i un homenatge a dones com Simone Veil o Simone de Beauvoir.
Un dels moments més emotius del vespre ha arribat amb el cant de "La Marsellesa", a càrrec d'Axelle Saint-Cirel. La mezzosoprano ha interpretat a la perfecció una nova versió de l'himne nacional de França. Ho ha fet des del sostre del Grand Palais de París, acompanyada d'una gran bandera francesa.
Encesa del peveter olímpic
Ha estat un secret molt ben guardat durant aquests dies i ha sorprès, especialment, el relleu de la torxa que Zinedine Zidane ha fet a Rafa Nadal. El manacorí ha estat un dels últims portadors de la torxa, que ha arribat finalment a les mans de Teddy Riner i Marie-José Pérec.
Ells dos han estat els encarregats d'encendre el peveter olímpic més innovador de la història. Un peveter amb un globus aerostàtic que ha portat la flama olímpica al cel de París, des d'on presidirà la celebració dels Jocs Olímpics 2024.
La cloenda de la cerimònia inaugural ha anat a càrrec de Céline Dion. En una espectacular interpretació des de la torre Eiffel, il·luminada amb les cinc anelles olímpiques, la cantant ha fet gala d'una veu prodigiosa que ha enamorat l'audiència. Ha interpretat "Hymne à l'amour", una cançó d'Édith Piaf.
- ARXIVAT A:
- Jocs Olímpics