Laporta: "Els fets són incontestables i la Fiscalia determinarà si hi ha mala fe"
El Forensic revela, segons l'actual directiva, possibles delictes d'administració deslleial, falsedat comptable i documental i apropiació indeguda
El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha explicat el contingut de l'informe Forensic en què s'analitzen possibles irregularitats en els comptes de l'anterior directiva, presidida per Josep Maria Bartomeu. Laporta s'ha acompanyat d'Eduard Romeu, vicepresident econòmic, i de Jaume Campaner, advocat penalista. I el perjudici global pujaria als 30 milions d'euros.
Laporta ha explicat que els possibles delictes detectats pel Forensic podrien encaixar en les tipificacions d'administració deslleial, apropiació indeguda i falsedat comptable i documental, però que en qualsevol cas, serà la Fiscalia la que ho determinarà:
"Facilitarem l'actuació de la Fiscalia perquè determini les responsabilitats i identifiqui els autors materials d'aquestes conductes. Nosaltres ja ens imaginàvem una mala situació econòmica però la realitat ho ha superat. La "due diligence" va detectar unes conductes que havíem d'investigar més. Nosaltres hem denunciat fets incontestables. La Fiscalia ha de determinar si aquestes conductes són constitutives de delicte i nosaltres facilitarem les proves que fonamenten aquests fets (...) Nosaltres no som policies ni jutges i per això ho hem posat en mans de la Fiscalia en interès del club. És la Fiscalia la que ha de determinar els autors o si es tracta de negligència o mala fe (...). Existien mecanismes de control intern i se saltaven."
Eduard Romeu, vicepresident econòmic, ha explicat el llegat ecoòmic que va heretar la nova directiva:
"Intuïem que la situació era complexa i calia posar-hi el coll. Era el moment d'ajudar per reconduir la situació del club. Només arribar ens entreguen dues carpetes amb dos focs que cremaven: el primer, que el deute a llarg termini ens el passaven a reclamar a curt termini; després, ens trobem que no hi ha diners per pagar nòmines. Demanem la "due diligence" per fer un pla estratègic de viabilitat, que ha de ser sòlid per ser acceptat pels finançadors. Aquest pla ha de ser capdavanter, tenint en compte Masia i Espai Barça, ha de ser soostenible i tenir un caire social. Respresentem el país i tenim una obligació amb la societat. La foto diu que tenim un deute de 1.350 milions en diferents conceptes. (...) En les dues darreres temporades el Barça ha perdut més de 600 milions d'euros. Són dades incontestables. I d'aquests, només 135 milions són imputables als efectes de la covid (...) El que hem fet fins ara és obtenir oxígen per retornar aquest deute".
"En l'aspecte patrimonial en els darrers 7 anys no s'havia fet cap inversió. Hi havia estructures deteriorades i vam haver de fer intervencions d'urgència abans d'afrontar el projecte estrella que és l'Espai Barça. L'Espai Barça ens permetrà créixer i modernitzar el club. Estem treballant a la recerca del finançament de l'operació".
"La judicialització del club era enorme. Hi havia judicis de tota mena oberts. Estem tractant d'arribar a acords en aquests judicis. Tot això comporta un desequilibri institucional (...). En una empresa ordinària seria gairebé una situació de fallida. Nosaltres tenim palanques per revertir aquesta situació. Ens vam donar 5 anys de termini. Dins la massa de despesa, la massa salarial és el gruix principal i la teníem disparada (...). Abans-d'ahir havíem estalviat 159 milions d'euros en massa salarial. Gràcies a la reconversió del deute hem abaixat 27 milions d'euros de cost financer. En despesa ordinària portem 25 milions d'euros estalviats (...) Aquesta càrrega que ens han deixat és molt feixuga i se n'ha de responsabilitzar algú, però al mateix temps sabem que ningú tret de nosaltres mateixos ens podrà arreglar la situació".
Jaume Campaner, advocat penalista, ha incidit en el vessant jurídic de la investigació i les possibles causes que se'n deriven:
"Es tracta de delimitar una sèrie de pràctiques que no se sostenen des del punt de vista ni jurídic ni econòmic. I el club ho fa acompanyant-ho de proves i d'un treball molt laboriós fet per experts independents. El que es denuncia, si ho definim en una paraula, és deslleialtat. Un representant del club no pot abusar, no pot regalar diners del club, no pot fer el que li doni la gana. No estem parlant de matisos, estem parlant de quantitats milionàries. S'han detectat comissions de fins al 33%. S'ha constatat que hi ha empreses creades només per facturar al FC Barcelona. Tot això va generar un detriment patrimonial i un risc fiscal enorme al club (...). Les irregularitats que hem detectat ens encaixen en els delictes d'administració deslleial i d'apropiació indeguda. Tot això ve barrejat amb indicis clars de falsificació de documents. (...) També s'han detectat indicis de falsedat comptable (...)".
Recupera tota la roda de premsa de presentació de resultats de la Forensic del Barça aquí: