Xavier Estrada i Luis Rubiales
Futbol

Estrada Fernández també denuncia Rubiales pel petó forçat a Hermoso

L'exàrbitre lleidatà ha sol·licitat l'inici del procés d'actuació de l'RFEF contra la violència sexual

Redacció Esport3Actualitzat

L'exàrbitre internacional Xavier Estrada Fernández ha interposat una denúncia contra el president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, pel petó no consentit a la jugadora Jenni Hermoso durant l'entrega de medalles de la Copa del Món, i sol·licita així l'inici del protocol d'actuació de l'RFEF contra la violència sexual.

La sol·licitud la pot presentar la víctima en qüestió o qualsevol persona que tingui coneixement de la situació.

L'imprès de la sol·licitud d'Estrada per començar el procediment contra Rubiales

En un comunicat, Estrada ha titllat el comportament d'"inacceptable" i ha exigit la dimissió immediata de Rubiales.

"El comportament resulta inacceptable per a un president de l'RFEF, que ha de mantenir el màxim decòrum envers la institució que representa, així com en la relació amb una jugadora sotmesa a la disciplina de la federació, respecte de la qual ha exercit un evident abús d'autoritat, inadmissible en el nostre ordenament jurídic."

L'exàrbitre català, actualment regidor d'ERC a l'Ajuntament de Lleida, també ha assenyalat que, com diu, el mateix protocol d'actuació de l'RFEF contra la violència sexual, "la violència sexual és una forma de greu vulneració dels drets fonamentals com la dignitat, la integritat física i moral, i la llibertat sexual."

Segona denúncia

La denúncia d'Estrada Fernández és la segona que rep Luis Rubiales pel petó forçat a Hermoso. El president de l'Escola Nacional d'Entrenadors, Miguel Galán, també ha posat una denúncia, en aquest cas davant el Consell Superior d'Esports, per tractar-se d'un "acte sexista intolerable que incompleix la llei de l'esport".

L'entrenador exigeix que s'obri un expedient al president de la federació, el comportament del qual ha fet la volta al món, no només pel petó forçat a Hermoso, sinó per altres gestos i actituds durant la celebració del Mundial.

De fet, ha posat dues denúncies: una davant del Comitè d'Integritat de la Federació i una altra davant del Consell Superior d'Esports.

"No és només el petó no consentit a Jenni. També és agafar-se els testicles i abraçar la reina per l'espatlla, saltant-se tots els protocols. Estem fent el ridícul a escala internacional. No podem permetre, ni un minut més, que el senyor Rubiales segueixi sente president de l'RFEF", ha dit Galán en declaracions a TV3

Rubiales ha estat present a la rebuda institucional a La Moncloa aquest dimarts al matí, amb una salutació freda entre Pedro Sánchez i el president de l'RFEF.

Galán, molt crític amb Rubiales des que es va postular a la presidència de la federació, ha presentat la denúncia per "incompliment de la Llei 39/2022 de l'Esport per l'acte sexista del petó a la boca de Rubiales cap a la jugadora de futbol Jennifer Hermoso en el lliurament del trofeu del Mundial femení 2023".

"Correspon, per tant, al Consell Superior d'Esports traslladar la meva denúncia al Tribunal Administratiu de l'Esport per iniciar un expedient per investigar l'abast de l'acte regulat per la nova llei de l'esport", diu l'escrit presentat del president del centre de formació per a entrenadors CENAFE

Tot això mentre les jugadores arribaven a Madrid procedents d'Austràlia i celebraven pels carrers la seva primera estrella. Un viatge de tornada mogut, en què Rubiales va gravar un missatge de disculpa des de l'aeroport de Doha.

De fet, segons desvela Relevo, Rubiales hauria demanat a Hermoso aparèixer al vídeo de disculpa, però la jugadora s'hi hauria negat. Vilda també hauria parlat amb la família de la futbolista perquè intentessin convèncer-la, també sense èxit.

Aquesta mateixa informació apunta que les declaracions difoses per l'RFEF no pertanyen a Hermoso, que no s'hauria pronunciat sobre aquest fet. L'escrit, entre cometes, deia:

"Ha estat un gest mutu totalment espontani per l'alegria immensa que dona guanyar un Mundial. El presi i jo tenim una gran relació, el seu comportament amb totes nosaltres ha estat de deu i va ser un gest natural d'afecte i agraïment. No es pot donar més voltes a un gest d'amistat i gratitud, hem guanyat un Mundial i no ens desviarem de l'important."

La capitana de la selecció mostra el trofeu amb Jorge Vilda i Rubiales a la sortida de l'avió (Europa Press)

El govern espanyol va titllar "d'inacceptable" l'actitud de Rubiales i la Generalitat en demana la dimissió.

Aquest mateix any, l'RFEF va presentar el seu protocol davant la violència sexual, que inclou explícitament "fer petons a la força" a la llista d'actituds que formen part d'aquest delicte.

Ressò internacional

La majoria de titulars dels mitjans estrangers destaquen el fet que va ser un petó no consentit, i a Espanya s'han sentit diverses peticions de dimissió del president de la Federació Espanyola de Futbol.

En aquest vídeo es pot veure un recull de com la premsa internacional se n'ha fet ressò:


Tot i que han sorgit moltes veus que han rebutjat l'acció, la conducta de Rubiales també s'ha intentat justificar com un moment d'eufòria per la victòria. L'acció de Rubiales podria suposar "una oportunitat d'or" per destapar més casos d'assetjament sexual i abús de poder en el món de l'esport.

 

 

ARXIVAT A:
Mundial Femení
Anar al contingut