Fortes crítiques al Mundial 2030: de l'impacte climàtic al "favor" a l'Aràbia Saudita
La FIFA va anunciar aquest dimecres la concessió del Mundial del 2030 a la candidatura conjunta d'Espanya, Portugal i el Marroc. El vell desig de l'RFEF es va complir, però amb asterisc: el torneig s'inaugurarà a la capital de l'Uruguai, Montevideo, i el Paraguai i l'Argentina també disputaran el seu primer partit al seu propi país. També hi entra el Marroc, que vol disputar a Espanya ser la seu de la final. En conjunt, es jugarà a sis països repartits entre tres continents.
El president de la FIFA, Gianni Infantino, argumenta que és "un gest d'unitat" en un "món dividit". Però el format no ha deixat indiferent a ningú i ja ha generat fortes crítiques contra el màxim òrgan del futbol mundial.
L'impacte climàtic
Un dels temes que s'han qüestionat durant les darreres hores és la petjada climàtica que suposarà un Mundial amb seus tan separades entre si. L'Associació d'Aficionats al Futbol a Europa s'hi ha referit:
"És horrible per als aficionats, ignora el medi ambient i estén la catifa vermella a un amfitrió per al 2034 (l'Aràbia Saudita) amb un historial atroç en matèria de drets humans."
Freddie Daley, investigador a la Universitat de Sussex, ha expressat la seva preocupació per l'alt flux de viatges d'avió que suposarà l'esdeveniment. "No estic gaire segur de si la FIFA aconseguirà un Mundial sostenible i respectuós amb el clima", ha qüestionat a Twitter.
Format controvertit: d'Amèrica a Europa
El Mundial del 2026 d'Estats Units i Mèxic ja incorporarà 48 equips, 16 més que habitualment, i l'edició del 2030 preveu seguir en aquesta línia. La FIFA promet, a la seva pàgina web, "més partits, més emoció i més seleccions", però el corrent públic es pregunta si el nou format contribuirà a empitjorar el nivell del torneig més preuat del món del futbol.
L'augment de participants també facilita la inclusió de més amfitrions, que es classifiquen automàticament al Mundial que acullen. El 2030 hi haurà, així doncs, sis països que accediran a la fase de grups sense la necessitat de guanyar-s'ho al camp.
Molts aficionats viuen amb satisfacció poder acollir algun partit de la Copa del Món a l'Amèrica del Sud. Però és que el continent sud-americà només acolliria, en principi, 3 dels 104 partits del Mundial. De fet, el ministre de Turisme de l'Argentina ja ha dit que "lluitaran" per tenir més protagonisme.
Són molts els aficionats argentins que veuen poca cosa només acollir un partit, i creuen que seria millor fer tot el torneig al continent, i no que es traslladi després a Europa. Senten que la FIFA ha pres la decisió salomònica de repartir els partits entre les dues candidatures potents que hi havia per acollir el Mundial 2030. Però no equitativament.
Aquests són alguns dels testimonis, com el del Cristian Chávez, resident a Buenos Aires, que considera que s'hauria de celebrar tot el Mundial a l'Argentina, l'Uruguai i el Paraguai.
L'il·lustre expresident de la FIFA Joseph Blatter hi ha ficat cullerada en declaracions a "Relevo". El suís, màxim dirigent fins al 2015 i esquitxat per la corrupció, manté un fort frec a frec amb Infantino, el president actual:
"Destrossar el torneig ni és lògic ni està ben pensat. El Mundial s'hauria d'haver celebrat exclusivament a Sud-amèrica."
Aràbia Saudita 2034
Blatter va ser un dels grans artífexs de la concessió del Mundial 2022 a Qatar. L'Orient Mitjà podria tornar a acollir el torneig ben aviat, tan sols dotze anys després. L'Aràbia Saudita sembla erigir-se en la principal favorita de cara a endur-se l'edició de 2034. El país asiàtic va ser candidat per al Mundial del 2030, però va retirar-se aquest estiu, enmig de la bogeria de traspassos de la lliga local.
Amb la fusió de dues propostes en una sola edició, la FIFA sembla treure's de sobre possibles rivals futurs per a l'Aràbia. El principi de rotació de l'organisme obliga a variar la seu entre les diferents confederacions. Per això, complint el mateix any les candidatures de l'Amèrica del Sud, Europa i l'Àfrica, tots els camins porten a l'Àsia o a Oceania.
El canal oficial del príncep saudita va reaccionar de pressa i ja va anunciar aquest mateix dimecres la seva candidatura per al proper Mundial 2034:
La celebració de la competició a l'Orient Mitjà tornaria a suposar un Mundial d'hivern, que obligaria a aturar les grans lligues europees. La idea genera dubtes però tot apunta en la mateixa direcció: molts diners, una estructura ja modelada per acollir el torneig i una monarquia disposada a tot per tal de rebre tots els focus del futbol mundial.
L'exclusió de Xile
La Conmebol podrà homenatjar el centenari de la primera Copa del Món disputada a l'Uruguai, però alguns països sud-americans no semblen estar especialment contents per la picada d'ullet. El principal damnificat és Xile, que no acollirà cap partit tot i pertànyer inicialment a la candidatura amb l'Uruguai, el Paraguai i l'Argentina.
La Federació de Futbol del país transandí va mostrar el seu enuig per la decisió i pel poc suport rebut per la resta de nacions de la Conmebol. El dirigent del futbol xilè, Pablo Milad, ha assegurat que és un cop a tot el país.
"Ens sentim molt afectats per aquesta situació. No és un cop a la meva persona, sinó a tot un país. "
La FIFA ha argumentat que cap estadi de Xile compleix amb els requisits mínims per a un Mundial, tot i que l'Uruguai i el Paraguai tindrien, avui, el mateix problema. El president de la República de Xile, Gabriel Boric, s'ha afegit al debat.
"No és una decisió en la qual el govern hagi pecat d'alguna mena de negligència. És una decisió pròpia de la FIFA. Nosaltres complim amb absolutament tot el que se'ns demanava. Farem valdre els drets que ens corresponen, perquè amb el nom de Xile no s'hi juga."
De moment és poca la informació que ha donat la FIFA sobre la logística de la competició, uns detalls que seran imprescindibles per fer esvair tots els dubtes, i crítiques, que ha generat l'anunci de la setmana.