Guia per seguir la Copa Amèrica de vela de Barcelona
Aquest dijous comença la competició, el tercer esdeveniment esportiu més seguit a tot el món
Aquest dijous, 22 d'agost comença la Copa Amèrica de vela a Barcelona, el tercer esdeveniment esportiu més seguit a tot el món. TV3 i la plataforma 3Cat faran totes les transmissions amb una programació especial i amb un equip de comentaristes per acostar a l'audiència el trofeu esportiu més antic i prestigiós del planeta.
QUÈ ÉS LA COPA AMÈRICA?
La Copa Amèrica és la competició esportiva més antiga de l'era moderna (fundada el 1851) i enfronta els millors equips de vela del món. La tecnologia, la ciència aplicada a la nàutica, les constants innovacions i els enormes pressupostos han revolucionat aquest trofeu les últimes dècades. La previsió és que més de 1.200 milions de telespectadors segueixin l'esdeveniment a tot el món. És la tercera competició més mediàtica, només superada pels JJOO i el Mundial de futbol.
QUI HI PARTICIPA?
Sis equips de tot el món. Nova Zelanda defensa el títol que va aconseguir el 2021 a Auckland. L'Emirates es va imposar per 7 regates a 3 al Luna Rossa d'Itàlia. Els "kiwis", com a campions i defensors del trofeu, van decidir quan i on (Barcelona 2024) es feia la següent edició, la número 37.
- Emirates (Nova Zelanda)
- Alinghi (Suïssa)
- Ineos (Gran Bretanya)
- Luna Rossa (Itàlia)
- American Magic (Estats Units)
- Orient Express (França)
LES DATES DE BARCELONA 2024
La 37a Copa Amèrica començarà a Barcelona el 22 d'agost amb les regates preliminars. Hi participaran tots els vaixells i serviran per veure, per primera vegada, els nous velers fets per a aquesta edició, els AC75.
Del 29 d'agost fins a inicis d'octubre la competició estarà centrada a saber qui serà el Challenger, el desafiador que a la Match Race Final s'enfrontarà al defensor del títol, l'Emirates. A la Round Robin s'eliminarà un equip; a les semifinals, dos, i el guanyador de la Final de la Copa Louis Vuitton lluitarà contra els neozelandesos, que ja estan classificats directament.
La Copa Amèrica es decidirà entre el 12 i el 27 d'octubre. Qui guanyi abans 7 regates (d'un màxim de 13) serà el vencedor.
Paral·lelament es farà una Copa Amèrica Juvenil (del 17 al 26 d'octubre) i, per primera vegada a la història, la Puig Copa Amèrica Femenina (del 5 al 13 d'octubre), amb representació catalana i espanyola.
COM SÓN ELS VELERS AC75?
Els espectaculars vaixells AC75, fets exclusivament per a la 37a edició de la Copa Amèrica, compleixen tots els requisits perquè aquesta competició sigui coneguda com la Fórmula 1 del mar. El disseny i l'aerodinàmica són crucials per aconseguir grans velocitats i una extraordinària maniobrabilitat.
Els AC75 són monobucs de 75 peus, 23 metres d'eslora (pràcticament com una pista de bàsquet) i 26,5 metres de pal major. Les hidroales, els famosos "foils", es van incorporar en l'edició de 2013 i permeten que els velers volin literalment per sobre de l'aigua. N'hi ha dues, fan 7 metres i cadascuna pesa una tona.
Hi ha 8 tripulants: 2 pilots o timoners, 2 controladors (dels foils i de les veles) i 4 ciclistes. Sí, 4 regatistes que pedalen dins l'AC75 per generar l'energia que controla diverses funcions com les hidroales.
La tecnologia, les innovacions i una gran inversió per dur-les a terme són bàsiques per intentar guanyar la Copa de les 100 Guinees. A Barcelona sabrem qui ha reunit a la perfecció aquestes característiques i si és capaç de trencar la famosa barrera dels 60 nusos, els 110 quilòmetres per hora. Qui ho aconsegueixi, serà més a prop d'aconseguir el trofeu més antic de la història de l'esport modern.
EL PAPER DELS "CYCLORS"
El 2017 l'equip de Nova Zelanda va innovar i va posar, per primera vegada, ciclistes en el tradicional lloc dels "grinders". El 2021 van estar prohibits però ara els tornarem a veure a Barcelona.
Els ciclistes són els encarregats de generar l'energia per al sistema hidràulic que controla diverses funcions del vaixell com les hidroales.
Els ciclistes acostumen a tenir un currículum allunyat de la vela. Alguns han estat ciclistes rellevants en pista. Però també n'hi ha que han brillat internacionalment en el rem, el crossfit o altres disciplines. Tots els equips estan dedicant molts esforços (i inversió) en aquesta figura. Ineos, per exemple, disposa d'un equip professional a l'elit del ciclisme mundial.
BREU HISTÒRIA DE LA COPA AMÈRICA
Les primeres edicions
Tot comença el 1851, a l'illa de Wight, a Anglaterra. El sindicat encapçalat per John Cox Stevens va apallissar amb el seu Amèrica una nodrida flota de 15 vaixells britànics. Aquí començava la dictadura del New York Yacht Club.
Després s'elabora el Deed of Gift of the America's Cup (Carta de Donació de la Copa de l'Amèrica), on s'estableixen les normes per presentar-se i desafiar al guanyador i propietari del trofeu, la Copa de les 100 Guinees.
El 1870, el britànic James Lloyd Ashbury va presentar el primer desafiament al club nord-americà, però va ser derrotat.
De fet, els americans van retenir el trofeu durant 132 anys!
Els Estats Units perden l'hegemonia
Després de 26 victòries consecutives, el 1983 arriba la primera derrota nord-americana. L'Austràlia II d'Alan Bond s'imposa per 3 a 4 al defensor, el Liberty, patronejat pel mític Dennis Conner.
Però els nord-americans recuperen ràpidament el domini i guanyen les tres edicions següents.
Nous protagonistes
A mitjans dels 90, la competició entra en una nova època i apareixen nous actors protagonistes. L'equip de Nova Zelanda, liderat per Peter Blake, guanya el 1995. I repeteix el 2000 a casa.
El 2003 l'equip suís Alinghi, liderat per Ernesto Bertarelli, va guanyar la competició en aigües neozelandeses i va retenir el títol el 2007 a València. El 2010 l'Oracle americà recuperaria la copa.
La revolució del foil
Hi ha un abans i un després de l'edició del 2013. Aquí apareixen els foils, les hidroales que fan que els vaixells volin literalment per sobre de l'aigua agafant velocitats insospitades fins llavors. Amb aquestes condicions, una victòria americana (2013) i les dues últimes per als kiwis (2017 i 2021). Com a defensor (campió), l'Emirates Team New Zealand va decidir que l'edició de 2024 s'organitzi a Barcelona.
PALMARÈS DE LA COPA AMÈRICA
- Estats Units, 30
- Nova Zelanda, 4
- Suïssa, 2
- Austràlia, 1
- ARXIVAT A:
- Vela - Copa Amèrica