
Klaus Gjasula: el "recordman" de targetes a qui la televisió va dur a Alemanya
Els pares de Klaus Gjasula i el seu germà Jürgen van emigrar a principis dels 90 a Friburg, l'escenari d'una sèrie de la ZDF que havia arribat a la seva Albània natal. Klaus s'ha convertit avui en el jugador de la Bundesliga que ha vist més targetes grogues en una temporada.
Diumenges al vespre, a l'access de l'informatiu nocturn, finals dels 80. Televisió Espanyola emet La clínica de la Selva Negra, una sèrie de la ZDF alemanya que havia rostit audímetres al seu país d'origen: almenys un 60% de les llars de l'aleshores Alemanya Federal n'havien vist, com a mínim, un capítol. No era més que un drama hospitalari com tants d'altres s'havien programat a cadenes d'arreu del món, però un guió sòlid i l'exhuberància dels espais en què transcorria l'acció (la Selva Negra i la preciosa ciutat de Friburg de Brisgòvia, la més assolellada i ecològica d'Alemanya) la van convertir en un fenomen del qual avui, encara, se'n treu rèdit amb remakes, reemissions i reedicions. Der Schwarzwaldklinik es va vendre a 38 països, entre ells, diversos de l'Europa de l'Est, tot i les reticències que existien a importar entreteniment "capitalista" en els països més ortodoxament soviètics.
Quan es va estrenar la sèrie, la tardor de 1985, feia mig any que el dictador albanès Enver Hoxha havia mort, i el seu successor Ramiz Alia tot just intentava introduir les primeres tímides reformes en un sistema tan delirant com granític. I no se sap ben bé com, en aquells mesos, en una llar de Tirana habitada per la família Gjasula, d'origen kosovar, s'hi van arribar a veure els primers capítols de Der Schwarzwaldklinik. L'àvia de la família es va enamorar catòdicament de l'actor que interpretava el doctor Klaus Brinkmann, el protagonista principal de la sèrie: un doblador nascut a l'actual territori de Polònia, amb doble nacionalitat germano-austríaca i que responia al nom de Klaus-Jürgen Wussow. Així, l'àvia va pressionar perquè el seu primer nét, nascut el desembre del 1985, es digués Jürgen; i perquè el segon, nascut exactament quatre anys després, portés el nom de Klaus. Almenys, així sempre ho han assegurat els dos germans.

Veure televisió occidental era tan perillós per a les autoritats com balsàmic per als televidents albanesos. L'estàndard de vida que es reflectia en els programes i en la ficció de l'Oest no coincidia per res amb la miserable realitat del país, i a principis dels 90, les imatges d'immensos vaixells rovellats amb centenars d'immigrants albanesos que sobreeixien de la coberta van donar la volta al món. La família Gjasula (amb l'excepció de l'àvia) també va fugir del país, però no per mar. Va anar a parar a aquell racó idíl·lic que els havia captivat a través d'un vell televisor en blanc i negre: Friburg, la porta d'entrada a la Selva Negra alemanya. Klaus Gjasula tenia pocs mesos de vida.
Tant Klaus com Jürgen van jugar de futbol des de ben petits als conjunts locals de Friburg. El 2011, Klaus va debutar com a professional amb el Waldhof Mannheim, a la Regionalliga Süd, aleshores la tercera divisió alemanya. Migcampista de contenció, tan abnegat com despietat en la recuperació, en la seva primera campanya va veure la targeta groga catorze vegades en vint-i-cinc partits. I dues temporades més tard, al Kickers Offenbach de la mateixa categoria, va ser amonestat en setze ocasions en dues temporades consecutives. En la primera, venia de trencar-se l'arc zigomàtic, per la qual cosa havia d'utilitzar un casc protector de fibra de carboni i escuma. Klaus Gjasula ja no es va poder desempallegar de l'etiqueta de migcampista dur, blanc fàcil dels àrbitres per establir els llindars de duresa dels partits.

En les últimes quatre temporades, Klaus Gjasula ha estat amonestat més de deu cops en totes elles. Però aquest dissabte ha superat la seva marca... i la de la Bundesliga. Amb la targeta groga que ha rebut en el duel contra el Werder Bremen (1-5), l'actual futbolista del Paderborn ja n'ha vist disset; mai cap altre futbolista de la màxima categoria alemanya havia arribat a aquesta xifra. El rècord queda per sota dels d'altres campionats (a Espanya, el tenen Fernando Gamboa amb l'Oviedo i Cristian Sapunaru amb el Saragossa, tots dos amb 19), però per sobre de les catorze cartolines que va veure l'exblaugrana Mark Hughes jugant amb el Southampton a la Premier League. Gjasula s'ha adjudicat aquest "honor" en la seva primera temporada a la Bundesliga.
Malauradament, però, l'actor Klaus-Jürgen Wussow no ha arribat a conèixer mai l'èxit de Gjasula. Va morir el 2007, en una residència, afectat per una severa demència. Qui sap si somriuria pensant que Gjasula pot haver enviat uns quants jugadors a un hospital com el que ell, en la ficció, dirigia, i que va inspirar una família albanesa per buscar un futur millor.
