La colpidora lliçó de vida de Nani Roma i el seu fill Marc mig any després de l'accident
Fa tan sols mig any que el fill de Nani Roma, en Marc, de 16 anys, va tenir un accident fent motocròs que li va provocar una lesió medul·lar que l'ha deixat en cadira de rodes. Ara, quan el pilot de Folgueroles està a punt de marxar al seu 28è Dakar, ha protagonitzat una conversa amb el seu fill Marc al "Tot gira" de Catalunya Ràdio que s'ha convertit en una colpidora lliçó de vida.
L'accident li ha fet perdre la mobilitat a les cames. Però sis mesos després, en Marc ja pensa en treure's el carnet per poder conduir, ser autònom i poder tornar a competir. De moment, li han adaptat un bugui agrícola amb què es podrà desplaçar.
Per la família Roma, la clau de tot obstacle és marcar-se objectius a la vida.
"El meu pare va passar un càncer. també. És el que m'han transmès, superar-se cada dia. No mirar al passat. Després de tenir l'accident penses que podria haver fet això diferent, o allò, i així no hagués caigut. Però al final te n'adones que no pots canviar res, que ho has d'acceptar i mirar cap endavant."
En Marc ha agafat de seguida una rutina nova que vol visibilitzar. "Quan tornes a casa després de l'accident, agafes una altra rutina. Entrenes per uns altres objectius. No ha canviat tant", explica. Perseverança, constància i marcar-se objectius, com quan el seu pare s'ha trobat amb dificultats a la vida. Va tenir un càncer de bufeta fa dos anys que va fer perdre-li l'únic Dakar de les últimes tres dècades.
"La vida et va ensenyant. Jo he tingut sempre moltes ganes d'aprendre, per això estic motivat per seguir competint. El passat poc pot canviar. Amb aquest pensament vas tirant endavant. Competint m'he trobat amb moltes situacions complicades", explica Nani Roma, que abans de marxar al Dakar ha enviat un missatge més a les xarxes socials d'admiració al seu fill i el procés de rehabilitació
Per a Nani Roma, és el seu "superheroi".
Així com la família de Nani Roma no tenia res a veure amb el món del motor, el seu fill Marc no pot dir el mateix. Amb 4 anys ja anava en moto. Un pare que ha guanyat dos Dakars, n'ha fet 28, i una mare, Rosa Romero, amb una desena de Dakars al dipòsit. Ell seguirà la saga?
"A mi m'agradaria. Ja tindrem temps", assegura amb un somriure Marc Roma sobre competir algun dia al Dakar.
I si li agradaria al seu pare veure en Marc en el ral·li més dur del món... "Qui soc jo per prohibir-l'hi?"
Hi ha precedents de pilots que després d'una lesió medul·lar i no poder caminar han seguit a l'elit competitiva. Com Isidre Esteve.
"Amb l'Isidre ja ens coneixíem abans però ara després de la lesió ens hem vist i la veritat que és d'admirar el que fan", reconeix el jove Marc Roma sobre un referent com Isidre Esteve
Visibilitzar l'exoesquelet
Està clar que de ganes i empenta no en faltaran en aquesta família que vol visibilitzar també els mètodes que poden ajudar a qui ha tingut una lesió d'aquestes característiques. Com l'exoesquelet que es va fer viral fa unes setmanes arran d'una entrevista a TV3, i pel qual lamenten haver rebut algunes crítiques.
"No es va entendre bé. No tenim l'exoesquelet a casa. Ho vam ensenyar perquè com més es conegui més gent el voldrà tenir i podran abaixar els preus. Pocs centres se'l poden permetre, l'objectiu és que acabi sent una eina disponible per a tota la població i ens hem adonat que és molt desconeguda", ha explicat Nani Roma sobre aquest aparell que permet ajudar a caminar
L'objectiu és poder democratitzar un sistema com aquest, que suposa una teràpia "impressionant", no només psicològicament, ja que et pots tornar a aixecar, sinó físicament.