La Copa Amèrica ja és aquí
- TEMA:
- Vela - Copa Amèrica
Catalunya viurà la competició més antiga de la història, la Copa Amèrica de vela (1851)... i la tercera més seguida del planeta, amb gairebé 1.000 milions d'espectadors, només superada pels JJOO i pel Mundial de futbol. La cita començarà el 22 d'agost de l'any vinent a Barcelona, però per fer boca, l'organització de la 37a Copa Amèrica ha preparat les regates preliminars aquest cap de setmana a Vilanova i la Geltrú. Del 14 al 17 de setembre, la capital del Garraf tindrà el Sant Grial de la vela.
En què consisteixen les regates preliminars?
Hi haurà un dia d'entrenaments oficials (dijous) i tres dies de competició amb 8 regates de flota i la final, anomenada "march race", entre els dos millors vaixells. Hi prendran part el defensor (el guanyador de la Copa Amèrica del 2021), l'Emirates Team New Zealand (Nova Zelanda) i els desafiants: l'INEOS Britannia (Regne Unit), l'Alinghi Red Bull Racing (Suïssa), el Luna Rubia Prada Pirelli (Itàlia), l'American Magic New York Yacht Club (EUA) i l'Orient Express Racing Team (França). També es faran sèries preliminars a Jidda, a l'Aràbia Saudita, (del 29 de novembre al 2 de desembre), i a Barcelona (agost del 2024). Aquestes últimes, amb les embarcacions AC75 amb què es competirà a partir del setembre de l'any vinent.
Com són els vaixells?
Els AC40 són monobucs voladors, una classe en què totes les embarcacions són iguals. Per tant, la competitivitat i la velocitat la marcaran els regatistes. Tenen una eslora d'una mica més d'onze metres. El pal fa una llargada de 18 metres. Només pesen dues tones. Poden arribar a una velocitat de 50 nusos, més de 45 quilòmetres per hora i la tripulació està formada per 4 regatistes encapsulats a banda i banda. Hi ha dos timons. I els controls regulen les funcions de les veles i permeten apujar i abaixar els foils, les hidroales que han revolucionat aquesta competició nàutica. Aquest sistema permet a les embarcacions elevar-se fora de l'aigua i volar a altes velocitats. La innovació del foiling va revolucionar la competició, ja que els vaixells podien assolir velocitats sorprenentment altes i realitzar maniobres més espectaculars que mai.
Què n'esperem de la cita a Vilanova i la Geltrú?
Els germans petits dels AC75 debuten en competició a Catalunya. Serà un gran test per als 6 equips perquè les tripulacions dels AC40 es trobaran en aigües amb condicions variables, i amb onada, un element clau en aquesta Copa Amèrica. Això no ha succeït en les últimes edicions a Auckland (2021), les Bermudes (2017) o San Francisco (2013). Els protagonistes ja porten dies treballant amb aquestes condicions a Barcelona. Ara, a Vilanova i la Geltrú, podrem veure qui poden ser els millors regatistes del món amb foils... i a pocs metres dels dics del port. El públic podrà seguir in situ les regates amb una visió privilegiada i gratuïta des de la platja de Ribes Roges.
Especial cobertura d'Esport3
Un equip del departament d'Esports de TV3 s'instal·larà dijous a La Daurada, a Vilanova i la Geltrú. Dijous seguiran els entrenaments, les rodes de premsa i la inauguració i divendres, dissabte i diumenge, de 15.30 a 18.00, transmetran en directe les regates per Esport3. Francesc Sòria farà la presentació. Víctor Lavagnini serà l'encarregat de narrar les regates, amb l'anàlisi tècnica de Carles Pich i les entrevistes de Laia Ferrer. El periodista especialitzat en vela Miquel Ribas farà l'edició.
- ARXIVAT A:
- Vela - Copa Amèrica