Tots els patrons de la Regata Preliminar, la primera prova de la 37a Copa Amèrica de vela.

La Copa Amèrica ja és aquí

Aquest cap de setmana es fan les regates preliminars a Vilanova i la Geltrú, el primer examen per saber les forces dels equips per a la Copa Amèrica de Barcelona 2024
Francesc Sòria / Víctor Lavagnini Actualitzat
TEMA:
Vela - Copa Amèrica

Catalunya viurà la competició més antiga de la història, la Copa Amèrica de vela (1851)... i la tercera més seguida del planeta, amb gairebé 1.000 milions d'espectadors, només superada pels JJOO i pel Mundial de futbol. La cita començarà el 22 d'agost de l'any vinent a Barcelona, però per fer boca, l'organització de la 37a Copa Amèrica ha preparat les regates preliminars aquest cap de setmana a Vilanova i la Geltrú. Del 14 al 17 de setembre, la capital del Garraf tindrà el Sant Grial de la vela.

En què consisteixen les regates preliminars?

Hi haurà un dia d'entrenaments oficials (dijous) i tres dies de competició amb 8 regates de flota i la final, anomenada "march race", entre els dos millors vaixells. Hi prendran part el defensor (el guanyador de la Copa Amèrica del 2021), l'Emirates Team New Zealand (Nova Zelanda) i els desafiants: l'INEOS Britannia (Regne Unit), l'Alinghi Red Bull Racing (Suïssa), el Luna Rubia Prada Pirelli (Itàlia), l'American Magic New York Yacht Club (EUA) i l'Orient Express Racing Team (França). També es faran sèries preliminars a Jidda, a l'Aràbia Saudita, (del 29 de novembre al 2 de desembre), i a Barcelona (agost del 2024). Aquestes últimes, amb les embarcacions AC75 amb què es competirà a partir del setembre de l'any vinent.

Com són els vaixells?

Els AC40 són monobucs voladors, una classe en què totes les embarcacions són iguals. Per tant, la competitivitat i la velocitat la marcaran els regatistes. Tenen una eslora d'una mica més d'onze metres. El pal fa una llargada de 18 metres. Només pesen dues tones. Poden arribar a una velocitat de 50 nusos, més de 45 quilòmetres per hora i la tripulació està formada per 4 regatistes encapsulats a banda i banda. Hi ha dos timons. I els controls regulen les funcions de les veles i permeten apujar i abaixar els foils, les hidroales que han revolucionat aquesta competició nàutica. Aquest sistema permet a les embarcacions elevar-se fora de l'aigua i volar a altes velocitats. La innovació del foiling va revolucionar la competició, ja que els vaixells podien assolir velocitats sorprenentment altes i realitzar maniobres més espectaculars que mai.

Dos tripulants del vaixell francès de l'Orient Express Racing Team (Copa Amèrica)

Què n'esperem de la cita a Vilanova i la Geltrú?

Els germans petits dels AC75 debuten en competició a Catalunya. Serà un gran test per als 6 equips perquè les tripulacions dels AC40 es trobaran en aigües amb condicions variables, i amb onada, un element clau en aquesta Copa Amèrica. Això no ha succeït en les últimes edicions a Auckland (2021), les Bermudes (2017) o San Francisco (2013). Els protagonistes ja porten dies treballant amb aquestes condicions a Barcelona. Ara, a Vilanova i la Geltrú, podrem veure qui poden ser els millors regatistes del món amb foils... i a pocs metres dels dics del port. El públic podrà seguir in situ les regates amb una visió privilegiada i gratuïta des de la platja de Ribes Roges.

Els sis equips de la Copa Amèrica (Copa Amèrica)

Especial cobertura d'Esport3

Un equip del departament d'Esports de TV3 s'instal·larà dijous a La Daurada, a Vilanova i la Geltrú. Dijous seguiran els entrenaments, les rodes de premsa i la inauguració i divendres, dissabte i diumenge, de 15.30 a 18.00, transmetran en directe les regates per Esport3. Francesc Sòria farà la presentació. Víctor Lavagnini serà l'encarregat de narrar les regates, amb l'anàlisi tècnica de Carles Pich i les entrevistes de Laia Ferrer. El periodista especialitzat en vela Miquel Ribas farà l'edició.

ARXIVAT A:
Vela - Copa Amèrica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut