Jordi Amat, en un entrenament amb Indonèsia
Jordi Amat, en un entrenament amb Indonèsia
futbol

La petjada catalana al mundial del sud-est asiàtic: una estrella experica i quatre tècnics

Cinc de les dotze seleccions participants a la Mitsubishi Electric Cup 2022 compten amb presència catalana

Guim Fortuny GimbertActualitzat

Destinació turística de primer ordre per a milions d'habitants del planeta, el sud-est asiàtic també s'ha convertit en terra d'oportunitats per als professionals del futbol. És el cas d'un grup de catalans que tenien aquest 21 de desembre marcat en vermell al calendari.

La zona viu, a partir d'aquest dimarts, la Mitsubishi Electric Cup 2022, el conegut com a "mundial" del sud-est asiàtic que cada dos anys organitza l'ASEAN, la UEFA del subcontinent, per entendre'ns. Les llums s'han apagat a Qatar, però s'han encès a Cambodja. L'estadi Morodok Techo de Phnom Penh ha acollit el partit inaugural --victòria local per la mínima: Cambodja, 3 - Filipines, 2-- d'aquest torneig multiseu en què s'enfronten els 12 millors països de la zona dividits en dos grups de 6.

Catalans a la gespa, banquetes i oficines

Gairebé la meitat de les seleccions compten amb presència catalana, una representació que va des de la gespa fins a les oficines, passant per les banquetes.

L'únic jugador és el central Jordi Amat. El del Maresme s'ha convertit als seus 30 anys en internacional absolut per Indonèsia d'ençà que a l'octubre adquirís la nacionalitat a través de la seva àvia materna, membre d'una família de noble llinatge, els Maas. Com que un dels avantpassats va arribar a ser rei, Amat va rebre el certificar de príncep. Jugador del Johor de la veïna Malàisia des d'aquest any, Amat mirarà de regnar a l'eix de la defensa de l'arxipèlag.

De la dotzena de seleccionadors, n'hi ha un de barceloní: Josep Ferré. Conegut amb el sobrenom de "Coco", no fa ni quinze dies que va rebre l'encàrrec de dirigir les Filipines. Després de passar per la Masia, va formar part de l'Acadèmia de futbol del Barça a Egipte fins que va fer el salt a l'Àsia a través del club més potent de de Hong Kong, el Kitchee SC. Malgrat donar moltes voltes per Tailàndia, la seva penúltima experiència va ser a l'Ascó de la Primera Divisió Catalana.

Un camí que comparteix etapes amb el que va ser mà dreta de García Pimienta al filial blaugrana, Pau Martí, actual segon entrenador de Malàisia. Els malais han debutat vencent a domicili Birmània (0-1). A l'est, hi tenen Brunei, amb pitjors expectatives al torneig. Marçal Trulls és el primer assistent del seleccionador d'aquest petit país de menys de mig milió d'habitants, que ha encaixat una maneta a casa a mans de la vigent campiona, Tailàndia.

L'objectiu dels tailandesos, compartit pel seu director esportiu, Carles Romagosa, amb passat al Johan Cruyff Institute, és aixecar la setena Mitsubishi Electric Cup 2022. La final, a doble partit, el 13 i 16 de gener. Hi arribarà algun català?  

Anar al contingut