Gimnàstica

La segona vida dels joves gimnastes ucraïnesos a Catalunya

La Federació Catalana de Gimnàstica acull 27 refugiats de guerra, que poden entrenar-se i competir a Catalunya

Redacció Esport3Actualitzat

Ucraïna viu en guerra des de fa un any i no sembla fàcil una sortida del conflicte. En aquest temps, l'esport en aquest país gairebé ha quedat paralitzat. Instal·lacions destruïdes, competicions suspeses, preparació alterada. Alguns equips professionals han pogut mantenir els entrenaments a l'estranger, però els més perjudicats han estat els joves esportistes que s'han quedat sense club, o sense la possibilitat de seguir aprenent.

Catalunya ha estat terra d'acollida de molts d'ells. En el cas de la gimnàstica, la Federació Catalana ha impulsat un programa d'empara de joves refugiats, que ja beneficia 26 menors i una entrenadora, en col·laboració amb diversos clubs, tant de rítmica com d'artística. La Federació en subvenciona la llicència esportiva i també la inscripció en competicions diverses a l'Estat espanyol.

 

La Maria Netavronava, de 26 anys, és gimnasta i entrenadora. Des de fa uns mesos, practica i ensenya al Club Esportiu Barnarítmica, de Barcelona:

"La gimnàstica és la meva vida. He competit durant 12 anys i ara al meu país ja no podia dedicar-m'hi. Aquí he trobat les portes obertes i l'oportunitat de tornar a entrenar. M'agrada tot: la gent, el gimnàs, les noves amistats. Soc feliç de poder ensenyar aquest esport a les més joves, de fer-les lluitar pels seus objectius."

La Liliana Lunhu té onze anys i feia rítmica des dels quatre, gràcies a un gran esforç econòmic dels seus pares. La guerra li va canviar la vida de cop. Ara, a Catalunya, s'ha pogut retrobar amb el seu esport preferit al Club Rítmica Aliança de Platja d'Aro, al costat de la seva compatriota Uliana Velyka.    

"M'he adaptat de seguida a la nova vida. Aquí he trobat molt bones companyes, que m'han fet molt fàcil l'adaptació. També hi ha altres gimnastes del meu país. Ara puc tornar a competir i vull millorar molt per seguir superant-me."

En gimnàstica artística, els clubs catalans també han col·laborat activament en aquesta iniciativa. És el cas de l'EGIBA de Manresa, un dels de més prestigi de Catalunya. La Kateryna Karsym, de nou anys, ha millorat notablement el seu nivell gimnàstic en els pocs mesos que fa que s'hi entrena.

"En comparació amb Ucraïna, aquí el nivell és molt més alt, i estic aprenent elements més complexos i de més dificultat. El meu gran objectiu, ara mateix, és aconseguir fer un mortal en un llit elàstic i caure bé."

Un dels exponents més destacats d'aquesta campanya d'acolliment és l'Andrii Yavorski. Té onze anys, hi va arribar fa nou mesos i parla un castellà gairebé perfecte. S'entrena al Club Natació Granollers i la seva especialitat és la barra fixa. L'Andreii, descarat i ambiciós, té clares les seves metes:

"M'agrada molt competir, però també m'agrada descansar i anar a la platja. El meu objectiu és quedar primer en el Campionat d'Espanya."

Aquestes declaracions, i les d'altres gimnastes, es recullen en un documental elaborat per la Federació Catalana de Gimnàstica, amb motiu de complir-se un any de l'inici de la guerra. L'organisme ja ha decidit renovar les subvencions a tots aquests joves refugiats per a tot aquest 2023.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut