Mundialistes que denuncien Qatar: les protestes que el règim no havia previst
En les últimes hores estan sorgint iniciatives crítiques amb el país àrab des dels vestidors d'algunes de les seleccions
La pilota encara no ha començat a rodar i alguns dels artistes es giren cap als amos de l'espectacle. Les ombres del Mundial de Qatar 2022 comencen a enfosquir els dies previs a les concentracions dels equips participants i alguns internacionals s'han cansat de mirar cap a un altre costat.
La FIFA i les autoritats dels país àrab s'han preocupat de regular el comportament de les aficions, restringint l'accés al seu territori només als titulars d'una entrada, a canvi de ser rastrejats a través de l'aplicació oficial de la competició, la Hayya. Però el que passi a la gespa es pot escapar del seu control.
En les últimes hores estan brotant iniciatives crítiques i accions de denúncia amb el país àrab nascudes dels mateixos vestidors de les seleccions.
Dinamarca, pionera
Els escandinaus, com en tantes altres matèries relacionades amb el progrés de la humanitat, han estat dels primers a fer el pas. En concret, Dinamarca ha demanat poder vestir una samarreta d'entrenament amb el text "Drets humans per a tothom". Els danesos ja comptaven amb una tercera equipació de color negre per denunciar les condicions de treball als estadis qatarians, però volien un gest més explícit.
La resposta del màxim organisme als danesos ha estat taxativa. Prohibeix que es mostrin eslògans polítics, religiosos o personals. "Centreu-vos en el futbol", recomanen des de la FIFA. No obstant, el veto no ha fet més que provocar un efecte crida en altres combinats.
La Federació Espanyola fa el seu gest
També Rubiales ha fet el seu 'gest'. La Federació Espanyola s'ha adherit a la iniciativa "Football for the goals", de les Nacions Unides, que pretén que el futbol lluiti pel desenvolupament sostenible i defensi els drets humans. No s'esperen més gestos en el combinat espanyol. Rubiales, de fet, no creu que aquesta Copa del Món suposi cap blanqueig del règim qatarià:
"Hi haurà més coses. La FIFA també presentarà més coses..no sé si seran braçalets. És difícil contentar a tothom. Nosaltres davant una situació de desigualtats o de poques garanties de drets humans tractem de col·laborar-hi i ens hi beneficiem al mateix temps."
Des dels antípodes, per exemple, els jugadors d'Austràlia han enregistrat un vídeo per visibilitzar la repressió del col·lectiu LGTBIQ+ a Qatar i demanant que en despenalitzin les relacions. Noms destacats del règim han advertit per activa i passiva que en el transcurs del torneig seguiran prohibides les mostres d'afecte entre homosexuals.
La selección australiana difunde un vídeo pidiendo a Qatar despenalizar las relaciones LGTBI pic.twitter.com/1UKp0bHOxd
EL MUNDO (@elmundoes) October 27, 2022
La subhasta de samarretes "oranje"
Aquest dilluns els Països Baixos han comunicat que les samarretes taronges que utilitzaran Frenkie de Jong i els seus companys se subhastaran per recaptar diners per als treballadors immigrants. La decisió de la KNVB, consensuada amb els futbolistes i defensada públicament pel capità Virgil van Dijk --"El que ha succeït no ha passat desapercebut per ningú"--, no ha de sorprendre. És de les poques federacions que han criticat la vulneració dels drets humans del règim que albergarà el Mundial.
De KNVB gaat de shirts van Oranje tijdens het WK veilen. Na overleg met de spelers is besloten dat de totale opbrengst van de veiling ten goede komt aan het verbeteren van de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar.https://t.co/hmO4tlaawJ
KNVB (@KNVB) November 14, 2022
Els colors de la bandera LGTBI+ a la concentració dels Estats Units
Més explícits i il·lustratius han estat a la selecció dels Estats Units: gol a l'homofòbia "tunejant" l'escut de l'equip amb els colors de l'arc de Sant Martí a la seu dels seus entrenaments, a Doha. Forma part de la seva campanya "Sigues el canvi":
More on #BeTheChange » https://t.co/wJ0wBWh4bL pic.twitter.com/OGSuPHAjUo
U.S. Men's National Soccer Team (@USMNT) November 14, 2022
Anglaterra, a bord de l'avió "Rain Bow"
Anglaterra, per la seva banda, volarà a Doha a bord d'un avió amb el logotip de "Rain Bow" i la imatge del seu protagonista, un personatge de dibuixos animats gai que porta unes sabatilles amb els colors de l'arc de Sant Martí.
Seria ingenu pensar que els tentacles de Qatar es puguin veure sorpresos dins les seves fronteres. Però al partit de diumenge mig món mirarà, si més no, el que passi sobre la gespa i escoltarà les paraules que es diguin en centenars de micròfons.
Potser per això el porter francès Hugo Lloris no ha volgut donar pistes de l'acció que estan acabant de perfilar al vestidor de la campiona del món: "Alguna cosa farem per defensar els drets humans al Qatar".
El blanquejament esportiu de Qatar encara és a temps d'embrutar-se.
- ARXIVAT A:
- Mundial Qatar 2022