Salaris arbitratges futbol femení

Quin serà a partir d'ara el sou d'una àrbitra després de l'acord

L'acord amb les àrbitres de la Lliga F permet reprendre la jornada 2 i té un marc d'implementació de sis temporades
Redacció Esport3 Actualitzat

Finalment hi ha hagut fumata blanca. El Consell Superior d'Esports (CSD) i la Federació Espanyola de Futbol han arribat finalment a un acord històric per a la professionalització de les àrbitres que xiulen al campionat femení. 

La Lliga F ha afegit a la seva oferta inicial, a més, una millora substancial per a les àrbitres assistents. De manera que les xifres queden així:

  • Àrbitra principal: passa de 300 a 1.666 euros per partit
  • Assistents: passen de 166 a 1.066 euros per partit
  • Quarta àrbitra: passa de 84 a 250 euros per partit.

Després de l'acord entre les àrbitres i l'LPFF, la jornada 2 es disputarà amb normalitat:

La proposta inicial de l'RFEF començava per un rebut arbitral de 21.000 euros per partit, una xifra que la Lliga ha titlat d'exagerada i que ha explicat que s'enduria el 70% dels ingressos audiovisuals.

L'acord té un marc d'implementació de sis temporades. Durant les 3 primeres, el CSD hi aportarà 350.000 euros extres per any, que anirà destinat a un fos mutual individualitzat del qual les àrbitres podran disposar quan acabin la seva carrera professional. Per la seva banda, l'RFEF hi aportarà la mateixa quantitat durant els tres primers anys a la Lliga Professional mitjançant el Conveni de Coordinació per ser destinats íntegrament als clubs per fer front als arbitratges de la competició. 

 


Es va donar la circumstància que diversos equips es van desplaçar per jugar partits de Copa de la Reina, que es van quedar sense poder començar.


Fins aquest dimecres no hi ha hagut acord

La reunió d'aquest dimarts a Las Rozas per continuar amb les negociacions no ha ofert, de moment, cap acord.

La taula de negociació ha estat formada per Yolanda Parga, responsable de l'arbitratge femení; Ana Álvarez, directora del futbol femení; Miguel María García Caba, vicesecretari, i Pedro González, del departament jurídic, per part de l'RFEF; i Pablo Vilches, CEO, Santiago Nebot i Irene Aguilar, de serveis jurídics, per part de la Lliga femenina.

Els dos màxims dirigents dels dos organismes, Beatriz Álvarez Mesa i Luis Rubiales, no hi han estat presents.

Amb l'amenaça de no arbitrar tampoc els partits de la Copa de la Reina que impliquin els clubs de la màxima categoria, com finalment ha estat, els honoraris arbitrals i les condicions laborals eren el tema central de la reunió d'avui. L'LPFF proposava 25.000 euros anuals per a les col·legiades, les pretensions de les quals són d'una quantitat al voltant dels 50.000 euros. Aquesta xifra seria la sisena part del que ingressen els àrbitres a Primera masculina i la tercera dels de Segona.

En sortir de la reunió, Pablo Vilches ha anunciat:

"No hi ha acord. Pensàvem que ahir hi havia hagut un acostament, però no. El ‘no' ha estat rotund."

"Les parts segueixen molt allunyades, al contrari del que vam creure ahir."

 

Mentrestant, Rivera Olmedo i Sánchez Miguel han estat designades per al Tenerife-Llevant Les Planes de dimarts i el Bizkerre-Alhama de dimecres.

El CSD emplaça l'LPFF i l'RFEF a acudir aquesta mateixa tarda, a les 17.00, a la seu del Consell Superior d'Esports:

 

60 dies de negociació

Després de dos mesos de negociacions, no hi ha acord entre la Federació i la Lliga pel que fa a una millora, però, sobretot al reconeixement professional de les àrbitres de Primera Divisió. Les postures estan allunyades i, a més, les àrbitres han estat denunciades després de la vaga que van convocar en la primera jornada del campionat. Per Marta Huerta de Aza, àrbitra de Primera Divisió, no són les seves companyes, les que bloquegen el futbol.

"Som l'únic estament que no som professional de la Lliga Femenina. Hem reclamat una estabilitat laboral i un salari digne. El que ofereix la Lliga no arriba al salari mínim a Espanya, que és de 14.000 euros. "

La nova proposta econòmica millora l'inicial i voltaria els 25 mil euros anuals de sou per a les àrbitres. Les parts s'han citat novament per a aquest dimarts al matí per continuar avançant en l'acord. I això que fa unes hores hi havia tensió total per les multes per la plantada del cap de setmana. Les negociacions van contra rellotge. Ara mateix penja d'un fil la primera eliminatòria de la Copa de la Reina, que comença també aquest dimarts.

Des del Comitè Tècnic d'Àrbitres es demana respecte i s'explica que des de la primera reunió amb la Lliga, el 27 de juny, no hi ha hagut més oferta que la dels 3.300 euros per partit a dividir entre l'àrbitra, les assistentes, la quarta àrbitra, l'informador, el delegat del partit i les despeses pels viatges. Guadalupe Porras, àrbitra assistent de Primera Divisió, té molt clar que la Lliga no vol negociar.

"El CSD va acordar aportar 5 milions d'euros per l'estructura de la Lliga professional, decretada 'professional' pel Consell, i només nosaltres no som professionals."

Segons el col·lectiu arbitral femení, la solució passa perquè la Federació i la Lliga s'asseguin i tanquin un acord. Si no és així continuarà la vaga de l'arbitratge espanyol.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut