Les contradictòries recomanacions del Barça a l'Aràbia Saudita: evitar relacions homosexuals
Xavi i Ancelotti a Riad abans de la final de la Supercopa 2023 (RFEF)
Barça

La paradoxa del Barça a l'Aràbia: consells polèmics per anar a un país que vulnera drets

El Barça recomana "prudència" en les mostres d'afecte i no tenir relacions entre persones del mateix sexe als aficionats que viatgin a Riad per la Supercopa

Mar Vila PrunedaActualitzat

Serà el quart any que la Supercopa d'Espanya es juga a l'Aràbia Saudita. El Barça viatja aquest dimarts a Riad per disputar una competició tacada pels interessos econòmics que comporta a la Federació Espanyola i als clubs i el consegüent blanquejament de la vulneració de drets humans que hi ha en aquest país del golf Pèrsic. La contradicció que suposa jugar a l'Aràbia Saudita s'ha fet evident mitjançant les recomanacions que el Barça ha fet arribar als seguidors que viatgin a Riad: respecte i prudència en les demostracions d'afecte i motiu de sanció les relacions entre persones del mateix sexe.

A la seva web, l'entitat blaugrana ha publicat un llistat de recomanacions que han aixecat molta polseguera. No per desconeixement, ja que els viatges del Barça a l'Aràbia Saudita s'estan convertint en habituals i la falta de drets per a les dones i el col·lectiu LGTBIQ+ són ben sabuts. Sinó per com d'explícitament el club proposa uns consells que xoquen frontalment amb els valors i estatuts del Barça.

Es tracta de "recomanacions de seguretat" que han preparat el FC Barcelona i la Real Federació Espanyola de Futbol, seguint instruccions de l'ambaixada espanyola a Riad, "per a tots aquells socis, sòcies i penyistes que es desplacin per donar suport a l'equip".

Captura del llistat de recomanacions a la web del FC Barcelona

La vulneració de drets a l'Aràbia Saudita

L'Aràbia Saudita és un dels tres països del món amb més execucions per pena de mort, segons dades d'Amnistia Internacional. A la monarquia de Mohammed bin Salman hi regeix el sistema de tutela masculina, que implica l'aprovació de l'home per a la majoria de decisions a la vida de la dona. I les relacions entre persones del mateix sexe estan condemnades amb presó.

També les mostres a les xarxes socials o la defensa dels drets del col·lectiu. Un exemple amb ressò internacional és la detenció del iemenita Mohammed al-Bokari, condemnat a 10 anys de presó per publicar un vídeo en què defensava la llibertat personal de les persones LGBTQI+.

Quant hi guanya el Barça?

El contracte per fer la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita es va firmar el 2019 de la mà de l'expresident de la RFEF Luis Rubiales i té vigència fins al 2029. 40 milions d'euros per a la Federació Espanyola, que es reparteixen principalment entre Barça i Madrid. El Barça rep 6 milions d'euros per participar-hi; 1,5 milions en cas de guanyar; 1 milió d'euros si és finalista i 750.000 euros si cau a semifinals.

 

El Barça posa al davant la situació econòmica per la qual passa, no sense incomoditats, com és el cas de la directiva Elena Fort, que va manifestar rebuig l'any 2021 quan el Barça va anar a jugar un amistós a l'Aràbia Saudita.

De fet, aquesta polèmica arriba el mateix dia en què el Barça ha presentat una campanya que posa el focus en els drets vulnerats de milions de persones coincidint amb el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Una mostra més de la contradicció que suposa per al club.

L'any 2021 el Barça va modificar els seus estatuts per incloure clàusules en condemna, entre d'altres, de les actituds masclistes, homòfobes i racistes.

Canvis en els estatuts del club l'any 2021

El focus d'atracció al golf Pèrsic d'esdeveniments esportius internacionals ha virat els últims temps del país que va acollir el Mundial de futbol 2022, Qatar, a la monarquia absoluta amb capital a Riad.

L'Aràbia Saudita està esprement l'esport com a arma geopolítica, temptant estrelles mundials a la seva Lliga i acollint competicions com el Dakar 2024 o la Supercopa d'Espanya. Un clar exemple del que s'anomena "sportswahing" o blanquejament esportiu, és a dir, organitzar esdeveniments esportius per desviar l'atenció i millorar la reputació d'un país farcit de vulneracions.

 

 

Anar al contingut