Jocs Olímpics

Les estrelles dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020

Katie Ledecky i Simone Biles lluitaran per ser les reines dels Jocs, que comencen oficialment aquest divendres

Xevi Bardolet / enviat especialActualitzat

Les lesions, la manca de motivació d'alguns esportistes professionals davant uns Jocs sense públic o la Covid-19 han provocat diverses absències rellevants a Tòquio 2020.

Però hi haurà figures de primer ordre.

Estrelles

-Simone Biles: l'última proesa de la menuda gimnasta nord-americana va ser al març, quan va executar el Yurchenko amb doble mortal carpat en el salt de poltre. Mai ho havia fet abans una dona. Biles, guanyadora de 4 ors a Rio, s'emportarà els focus al Centre de Gimnàstica d'Ariake. Només l'ídol local, el veterà Kohei Uchimura i que participarà en barra fixa, arribarà algun dia a les seves cotes d'expectació.

Simone Biles apunta que serà la reina dels Jocs de Tòquio
Simone Biles apunta que serà la reina dels Jocs de Tòquio

-Katie Ledecky: la reina de la natació busca 4 ors individuals en aquests Jocs. I en el seu camí per aconseguir-ho, haurà de desafiar el calendari. Dues finals, els 200 i els 1.500 lliures, es disputen mateix matí i només tindrà una hora per descansar entremig.

-Caleeb Dressel: amb Phelps retirat, el prototip que més s'acosta al Tauró de Baltimoe és Dressel. Col·leccionista d'ors mundials, només té una medalla olímpica en un relleu, ja que a Rio 2016 encara no havia explotat. Ara, amb 24 anys, és l'hora del velocista de Florida.

-Armand Duplantis: "Mondo" Duplantis, fill d'un saltador de perxa nord-americà i d'una heptatleta sueca, porta practicant el salt de perxa des dels 3 anys. Només en té 21 i ja s'ha enfilat fins als 6.18 -en una setmana va batre dues vegades el rècord del món. El mite ucraïnès Sergey Bubka diu que Duplantis pot saltar 6.25. S'hi acostarà a Tòquio?

 

Shelly-Ann Fraser-Pryce

-Shelly-Ann Fraser-Pryce: la campiona olímpica dels 100 a Pequín 2008 i Londres 2012 -a Rio 2016 va ser bronze- no en té prou. La maternitat no li ha fet perdre velocitat, tot el contrari. "Pocket Rocket" -coet de butxaca, per la seva baixa estatura- és la vigent campiona del món a Doha 2019 i al juny va córrer en 10.63. Es va convertir en la segona més ràpida de la història, només al darrere de la desapareguda Florence Griffith Joyner.

-Pau Gasol: hi ha una nova versió del "Dream Team", però a part potser de Kevin Durant, ningú generarà més expectació al Saitama Super Arena -on Espanya va guanyar el Mundial el 2006- que Gasol. Amb 41 anys, disputarà els seus cinquens Jocs Olímpics. Només a Atenes 2004 es va quedar sense medalla.

-Tadej Pogacar: gairebé sense temps de celebrar el seu segon Tour, l'eslovè buscarà la victòria en la llarguíssima prova en ruta -244 quilòmetres i unes 6 hores pedalant- amb final als voltants del Mont Fuji. Amb només 22 anys, és l'amo i senyor d'aquest esport.

-Novak Djokovic: el "salvador" del torneig masculí de tenis. Tots i els dubtes que havia deixat anar, serà a Tòquio, venint de coronar-se en els tres Grand Slams disputats el 2021. Si aconsegueix l'or a Tòquio i venç en l'Open dels Estats Units, aconseguiria el Golden Slam, fita que només té en el palmarès l'alemanya Steffi Graf.

-Naomi Osaka: tot i que resideix als Estats Units, és una autèntica celebritat al Japó. Sobretot des que al gener del 2019 es va convertir en la primera tenista asiàtica a guanyar un Gran Slam. Imprevisible i valenta dins i fora de la pista. Aquest any va abandonar Roland Garros denunciant que la salut mental dels esportistes no es tenia en compte. També va renunciar a Wimbledon, però no a la cita on més de 120 milions de japonesos l'esperen.

Grans absències

Tot i la presència de Nole i Osaka, el panorama del tenis a Tòquio és més aviat trist. Faltaran Rafa Nadal, que vol descansar bé i preparar la gira nord-americana abans de l'Open dels Estats Units; Roger Federer, no recuperat del tot del genoll, i Serena Williams, sense motivació i amb ganes d'estar a prop de la seva filla petita. Només són els tres principals d'una llarga llista d'absències. Les últimes, les d'Alex de Miñaur i Coco Gauff per culpa de la Covid-19.

Lebron James
LeBron James

Ja que parlàvem del "Dream Team", les baixes de LeBron James, que ha renunciat per recuperar-se bé de la lesió al turmell, i Stephen Curry, que tot i no haver disputat mai uns Jocs prefereix descansar, resten carisma a l'equip que dirigeix Greg Popovich.

I a Shelly-Ann Frazier-Price se li aplana el camí cap a l'or als 100 metres amb l'absència de Sha'Carri Richardson. La nord-americana va donar positiu de marihuana just després d'exhibir-se als Trials USA. En va prendre a Oregon, on és una droga legal. Però aquesta substància està prohibida per l'Agència Mundial Antidopatge -moltes veus demanen que es tregui de la llista-, i Richardson es queda sense Jocs.

 

 

 

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut