Vivianne Miedema, una de les jugadores que firmen la carta (Reuters)
Futbol

Les futbolistes professionals demanen a la FIFA que trenqui amb l'Aràbia Saudita

Més de 100 jugadores de 24 països han demanat a la FIFA que trenqui l'acord de patrocini amb la petrolera de l'Àrabia Saudita Aramco

Redacció Esport3Actualitzat

"Benvolgut president Infantino. El patrocini d'Aramco és com un cop a l'estómac per al futbol femení". Així comença la carta dirigida al president de la FIFA que 106 futbolistes de 24 països han firmat i en què demanen que l'organització mundial trenqui el patrocini firmat amb la petrolera de l'Aràbia Saudita.

Aramco i la FIFA van firmar un acord de patrocini a l'abril que durarà fins al 2027. Segons informa el diari anglès The Times, l'empresa saudita aportarà 90 milions d'euros anuals a la FIFA. I serà un dels grans patrocinadors del Mundial masculí del 2026 (Canadà, Estats Units i Mèxic) i el Mundial femení del 2027 (Brasil).

Les jugadores s'adrecen directament a Gianni Infantino i denuncien el contracte per aquest motiu: "El gegant petrolier també és propietat en un 98,5% de l'Aràbia Saudita, que té un historial de violacions de drets humans contra les dones i altres minories, inclosa la comunitat LGBTQIA+."

Entre les futbolistes que firmen la carta, hi ha la jugadora de la Reial Societat Sanni Franssi, Vivianne Miedema del Manchester City o Maitane López, espanyola actualment vestint la samarreta del New York Gotham. Les esportistes demanen trencar el patrocini i proposen que s'estableixi un comitè de revisió en decisions com aquesta perquè els jugadors hi tinguin veu.

"Fem tres preguntes a la FIFA: 1. Com pot justificar aquest patrocini tenint en compte les violacions contra els drets humans comeses per les autoritats saudites? 2. Com pot la FIFA defensar aquest patrocini tenint en compte que Aramco és una de les grans responsables de la crisi climàtica? 3. Quina és la resposta de la FIFA a la nostra proposta de
l'establiment d'un comitè de revisió amb representació dels jugadors?"

 

Anar al contingut