Les tres fites que aconseguirà Lewandowski només signar amb el Barça
Serà el primer polonès en els més de 122 anys d'història del FC Barcelona
La dimensió de les grans estrelles de la galàxia futbolística es pot mesurar pel seu impacte immediat. A Robert Lewandowski, per exemple, no li caldrà ni posar-se la samarreta blaugrana per entrar en la història del seu nou club. Aquestes són les tres fites que el davanter fins ara del Bayern de Munic aconseguirà només signar contracte amb el FC Barcelona.
El primer polonès de la història del Barça
En el futbol global actual, els grans equips es nodreixen de jugadors d'arreu del món. Tot i això, en els gairebé 123 anys d'història del Barça cap jugador de Polònia ha jugat al primer equip barcelonista. Lewandowski, un dels millors futbolistes sorgits del país que ha donat altres noms llegendaris, com Boniek o Lubanski, tindrà l'honor de ser el primer.
Els clubs polonesos on va jugar Lewa dels 12 als 23 anys ja celebren la notícia i es freguen les mans pels diners que percebran en concepte del cànon de formació. Entre Varsòvia, Delta Varsòvia, Legia Varsòvia, Znicz Pruszków i Lech Poznan, l'últim equip polonès on va jugar abans de fer el salt a la Bundesliga, es repartiran el 5% del preu del fitxatge, més de 2 milions d'euros.
Com a dada curiosa, la temporada 2008-09 a la Masia hi va jugar un Polaco, però era el pseudònim de l'andalús David Álvarez, migcampista de cabellera rossa i pell pàl·lida.
Sisè guanyador de la Bota d'Or que vesteix de blaugrana
Lewandowski entrarà a formar part de l'"avinguda de la fama" culer. El màxim artiller d'Europa de les últimes dues temporades esdevindrà el sisè blaugrana que pot presumir d'haver guanyat la Bota d'Or; en el seu cas, un parell (2020-21, 2021-22).
Abans que ell, Messi ,en sis temporades; Luis Suárez, en dues (una amb el FC Barcelona, que va arribar dos anys després d'una primera amb el Liverpool), i Ronaldo Nazário (1996-97) van obtenir el reconeixement que distingeix el millor golejador d'Europa sent jugadors del Barça. Abans d'aterrar al Camp Nou, el búlgar Hristo Stòitxkov l'havia obtinguda per les seves dianes al CSKA Sofia (1989-90) i el suec Henrik Larsson al Celtic de Glasgow (2000-01), aquest últim amb el mèrit afegit que a Escòcia el coeficient de punts per gol marcat és més baix que a les grans lligues.
A més, quan es pensa en premis individuals, al món del futbol hi ha consens a afirmar que Lewandowski hauria estat el just guanyador de la Pilota d'Or 2020, que finalment no es va atorgar per l'esclat de la pandèmia. Messi va expressar aquesta mateixa opinió des del faristol on va recollir el guardó del 2021 gràcies a un minso avantatge de 33 punts respecte al varsovià.
El tercer que fa el viatge de Munic a Barcelona
Malgrat que Barça i Bayern de Munic conviuen a l'elit del continent des de fa dècades, no són gaires els futbolistes que han jugat als dos conjunts. De fet, Lewandowski tot just serà el tercer a fer la mudança de Munic a Barcelona i la venda de l'internacional es convertirà en la més cara del gegant bavarés (45 milions fixes + 5 variables), per davant dels 40 que va obtenir de la Juventus per Douglas Costa.
Els culers esperen que el seu pas per la capital catalana sigui més reeixit que el que van tenir els dos precedents: el suec Patrik Andersson, sense pena ni glòria la temporada 20001/02, i el xilè Arturo Vidal, el joc del qual no va acabar d'encaixar en el model Barça.