Supervivència

L'esportista Beatriz Flamini surt de la cova on ha estat tancada durant 500 dies

La madrilenya ha batut el rècord de permanència en una cova en aïllament. Ha qualificat l'experiència com "excel·lent"

Redacció Esport3Actualitzat

"Que macos esteu tots!" Aquesta ha estat una de les primeres frases de Beatriz Flamini després de passar 500 dies en solitud, en una cova de Granada, a 70 metres de profunditat. El repte, rècord mundial de permanència en una cova en aïllament, no ha fet que perdés el bon humor.

Aquesta madrilenya de 50 anys, esportista d'elit, alpinista, escaladora i espeleòloga, ha viscut durant un any i mig en un lloc hostil, amb una sola entrada, sense llum del dia i sense cap referència.

El seu equip, que l'esperava a l'exterior, s'encarregava d'entregar-li els aliments i recollir les restes orgàniques. Aquest divendres l'han rebut amb mascaretes, per protegir la seva salut.

Durant els 500 dies, Flamini ha utilitzat tona i mitja de materials i aliment i 1.000 litres d'aigua, i ha llegit 60 llibres. En tot aquest temps, no ha rebut cap informació del que passava a l'exterior.

Per què ho ha fet?

"Visc com vull viure. Sola i autosuficient. Tot el que pensen de mi és problema de qui ho pensi. Soc feliç així. Quan estàs tu sola has de començar a parlar amb tu mateixa, i és molt dur tot el procés fins que et coneixes i t'acceptes. Quan es retiren totes les distraccions, perquè estem sobreestimulats, el cervell comença a funcionar."

Flamini, en sortir, ha qualificat l'experiència d'"excel·lent" i "insuperable".

Projecte Timecave

El repte forma part del projecte Timecave, iniciat fa dos anys, quan aquesta apassionada de les expedicions en solitari va contactar amb la productora Dokumalia per plantejar-los la idea.

Durant els intercanvis amb l'exterior, ella s'ha encarregat de passar-los targetes de vídeo, i un grup d'investigadors de les universitats de Granada i Almeria han estudiat com l'afectaven l'aïllament social i la desorientació temporal, així com els canvis neuropsicològics que pot suposar un període tan llarg de soledat, absència de llum natural i aïllament cognitiu.

Flamini ha agraït la feina de tot l'equip de psicòlegs, espeleòlegs i entrenadors perquè sense ells, ha dit, superar el repte hagués estat impossible.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut