Més de 6.500 treballadors han mort durant les obres del Mundial de Qatar 2022
Segons ha revelat el diari anglès "The Guardian", una mitjana de 12 treballadors migrants de l'Índia, el Pakistan, el Nepal, Bangladesh i Sri Lanka haurien perdut la vida cada setmana des del desembre de 2010
Més de 6.500 treballadors migrants de l'Índia, el Pakistan, el Nepal, Bangladesh i Sri Lanka haurien mort a Qatar des que va guanyar el dret a ser seu de la Copa del Món del 2022 ara fa 10 anys, segons ha revelat "The Guardian". Les troballes, recopilades a partir de fonts governamentals, signifiquen que 12 treballadors migrants d'aquestes cinc nacions del sud d'Àsia haurien mort cada setmana, de mitjana, des del desembre del 2010.
Les dades de l'Índia, Bangladesh, el Nepal i Sri Lanka van revelar que hi va haver 5.927 morts de treballadors migrants en el període entre el 2011 i el 2020. Per separat, les dades de l'ambaixada del Pakistan a Qatar han informat 824 morts més de treballadors pakistanesos, entre el 2010 i el 2020.
Segons informa el mitjà britànic, el nombre total de morts és significativament més gran ja que aquestes xifres no inclouen les morts de diversos països que envien un gran nombre de treballadors a Qatar, com són Flipines i Kènia. Tampoc s'inclouen les morts ocorregudes els últims mesos del 2020.
La terrible xifra de morts a Qatar es revela en llargs fulls de càlcul de dades oficials que enumeren les causes de mort: múltiples ferides contundents causa d'una caiguda des d'una altura; asfíxia per penjament; causa indeterminada de mort per descomposició. Però entre les causes, la més comuna és l'anomenada "mort natural", sovint atribuïda a insuficiència cardíaca o respiratòria aguda.
Segons les dades obtingudes per "The Guardian", el 69% de les morts de treballadors indis, nepalesos i bangladeshians es classifiquen com naturals. Només entre els indis, la xifra és del 80%.
El 2019 es va descobrir que és probable que la intensa calor de l'estiu de Qatar sigui un factor significatiu en la mort de molts treballadors. Les investigacions de "The Guardian" van rebre el suport d'una investigació encarregada per l'Organització Internacional del Treball de l'ONU que va revelar que durant almenys quatre mesos de l'any els treballadors van afrontar un estrès per calor significativa quan treballaven a l'aire lliure.
Un informe dels propis advocats del govern de Qatar el 2014 va recomanar que s'encarregués un estudi sobre les morts de treballadors migrants per aturada cardíaca i esmenés la llei per "permetre autòpsies en tots els casos de mort inesperada o sobtada". El govern no ha fet cap de les dues coses.
El govern de Qatar diu que el nombre de morts, que no discuteix, és proporcional a la mida de la força laboral migrant i que les xifres inclouen treballadors de coll blanc que han mort naturalment després de viure a Qatar durant molts anys.
La investigació de "The Guardian" també ha destacat la falta de transparència, rigor i detall en el registre de morts a Qatar. Les ambaixades a Doha i els governs dels països emissors de mà d'obra es mostren reticents a compartir les dades, possiblement per raons polítiques. Quan s'han proporcionat estadístiques, hi ha inconsistències entre les xifres de diferents agències governamentals i no hi ha un format estàndard per registrar les causes de mort. Una ambaixada del sud d'Àsia va dir que no podien compartir dades sobre les causes de mort perquè només estaven registrades a mà en un quadern.
En un comunicat, un portaveu de la FIFA, l'organisme rector mundial de futbol, va dir que està totalment compromès amb la protecció dels drets dels treballadors en els projectes de la FIFA.
"Amb les molt estrictes mesures de salut i seguretat en el lloc, la freqüència d'accidents en els llocs de construcció de la Copa Mundial de la FIFA ha estat baixa en comparació amb altres projectes de construcció importants a tot el món."