Terror, brutalitat i cops: mor l'entrenador de Nadia Comaneci
La Federació Estatunidenca de Gimnàstica ha confirmat la mort de Béla Károly, un dels entrenadors de gimnàstica artística més exigents i prestigiosos de tots els temps, als 82 anys. Béla, juntament amb la seva dona Martha, van entrenar gimnastes de llegenda, entre les quals hi ha Nadia Comaneci o Mary Lou Retton.
Va començar la carrera com a entrenador de l'Escola Nacional de Gimnàstica de Romania. Als Jocs Olímpics de Montreal 76, naixeria una estrella de la disciplina de la mà de Károly. La jove Nadia Comaneci, de només 14 anys, va aconseguir la primera puntuació perfecta de la història dels JJOO en gimnàstica artística. En aquella edició, la nació romanesa va guanyar la plata en el concurs complet i Comaneci va penjar-se 3 medalles d'or i 1 de bronze.
El gran èxit d'aquell país, però, amagava un fons obscur. Els mètodes d'entrenament dels Károly eren extrems i informes de la policia secreta romanesa parlaven de "terror", "brutalitat" i "cops que provocaven hemorràgies nasals", a part que les gimnastes havien de seguir dietes molt estrictes. Aquesta informació, però, no va impedir que s'embrutés el seu nom.
Exili als Estats Units
El 1981, Béla i Martha es van mudar als Estats Units, buscant una vida i posició social millor. La federació nord-americana va aconseguir els seus serveis i van implementar un mètode d'entrenament gairebé igual que el que utilitzaven a Romania. A Los Angeles 84, Mary Lou Retton va guanyar l'or en el concurs complet individual i els Estats Units en el d'equips.
A Atlanta 96, Károly va protagonitzar una de les imatges més icòniques d'aquells Jocs. Va fer competir lesionada Kerri Strug en el salt perquè els Estats Units es pogués assegurar l'or en el concurs complet. Després del primer salt, Sturg gairebé no podia caminar, però Béla va insistir que fes el segon per poder puntuar. Després d'aquell salt, va aterrar i de seguida va caure al matalàs.
La seva carrera va finalitzar, com no podia ser d'una altra manera, plena de polèmiques. Després de Sydney 2000, va deixar el càrrec perquè diverses gimnastes l'havien acusat d'exercir pressió en l'àmbit mental i físic. A més, va estar relacionat amb l'escàndol de Larry Nassar, el fisioterapeuta que va abusar sexualment de 160 nenes i dones a la federació estatunidenca de gimnàstica, per formar part d'un sistema que permetia aquests fets.