Falses atribucions de transsexualitat a la boxejadora Imane Khelif
- TEMA:
- Jocs Olímpics
La polèmica torna a estar present als Jocs Olímpics de París. Una vegada superat el mal tràngol per l'estat de l'aigua del riu Sena, dijous els Jocs van afrontar una altra situació de controvèrsia. En aquesta ocasió, al quadrilàter. I és que la italiana Angela Carini va retirar-se amb llàgrimes als ulls del seu combat contra l'algeriana Imane Khelif, boxejadora amb hiperandrogenisme, una alteració que implica tenir nivells de testosterona superiores a la mitjana de dones.
Malgrat que la nord-africana es troba en tractament per rebaixar uns nivells que la van deixar fora del darrer Mundial, el cas ha provocat rebombori. Des de posicions d'extrema dreta s'han difós falses atribucions de transsexualitat --polítics com l'argentí Milei, l'italiana Meloni o la madrilenya Díaz Ayuso han amplificat les acusacions--, que han estat contestades des del col·lectiu LGTBIQ+, que defensa que de feminitat no només n'hi ha una. A més, cal recordar que la transsexualitat està prohibida a Algèria, país de Khelif.
Un combat de 46 segons
La italiana Carini només ha durat 46 segons al quadrilàter, fins que ha abandonat, una decisió que la italiana ha pres després de rebre dos cops de puny de la seva rival. Encara a sobre del quadrilàter es podia sentir la italiana com es queixava al seu entrenador del mal que li feia. "Mai havia sentit un cop de puny així", ha explicat Carini un cop ha finalitzat el combat.
Una decisió, la de retirar-se, que podrien seguir la resta de boxejadores, tal com han comentat algunes delegacions. De moment, el següent combat de Khelif està programat per aquest dissabte dia 3 d'agost, i serà contra l'hongaresa Anna Luca Hamori, corresponent als quarts de final.
No apta al Mundial
En el darrer Campionat Mundial de Boxa femení que es van celebrar a Nova Delhi, l'Associació Internacional de Boxa (IBA) va decidir sotmetre dues boxejadores a un test de gènere que no van superar. Segons es va poder saber, el test va demostrar que totes dues tenien cromosomes XY i, per tant, tenien "avantatges competitius sobre altres competidores femenines". Les boxejadores eren Lin Yu-Ting i la mateixa Imane Khelif, la protagonista d'aquest dijous a París.
L'Associació Internacional de Boxa va detallar que "les boxejadores no es van sotmetre a un examen de testosterona, sinó a una prova independent i reconeguda que es manté en confidencialitat". Per tant, els resultats no van sortir a la llum, però mitjans russos van explicar que Lin Yu-Ting i Khelif tenien cromosomes XY, propi dels homes, i no XX, com les dones.
L'IBA no organitza la competició de boxa a la cita olímpica després de ser suspesa prèviament pel Comitè Olímpic Internacional (COI) per irregularitats financeres i en l'arbitratge de les lluites. Per aquest motiu, l'entitat reguladora de la boxa als Jocs és Boxing Task Force, creada pel COI, que sí que va permetre competir a París 2024 tant Khelif com la taiwanesa Yu-Ting.
El COI justifica les seves normes
El Comitè Olímpic Internacional i París 2024 han emès un comunicat en què asseguren que tots els esportistes que participen en la disciplina de boxa "compleixen amb les normes d'elegibilitat i d'inscripció de la competició". També titllen d'"enganyoses" algunes informacions publicades sobre les dues boxejadores en qüestió, que "han participat en competicions internacionals de boxa durant molts anys a la categoria femenina, inclosos els Jocs Olímpics de Tòquio 2020."
"Aquestes esportistes van ser víctimes d'una decisió sobtada i arbitrària de la IBA. Van ser desqualificades de cop del campionat del món el 2023 sense un degut procés", explica el comunicat.
- ARXIVAT A:
- Jocs Olímpics