Zaniolo i Tonali, en un entrenament amb la selecció italiana (Claudio Villa)

Primeres sancions a l'escàndol d'apostes il·legals que posa en risc el futur del futbol italià

La trama no deixa de complicar-se i amenaça diverses de les joves estrelles de la selecció amb dures sancions esportives
Redacció Esport3 Actualitzat
TEMA:
Itàlia

La saga de les apostes il·legals a Itàlia continua escalant. La setmana passada Nicolò Fagioli es va autodenunciar a la Fiscalia de Torí i Sandro Tonali i Nicolò Zaniolo van abandonar la concentració de la selecció italiana, esquitxats pel cas i investigats per la policia. El cas preocupa l'entorn del Calcio, que veu com perilla la carrera de diverses de les seves joves estrelles.

La cronologia de l'escàndol

L'origen de la investigació es troba a la justícia ordinària, que buscava desmantellar una xarxa d'apostes en pàgines web il·legals que podria tenir relació amb el crim organitzat italià. El que preocupa als futbolistes, però, es troba a la justícia esportiva. La normativa italiana castiga durament el fet d'apostar en partits de futbol de la pròpia lliga. La sanció mínima en aquest cas és de tres anys d'inhabilitació, a més d'uns 25.000 euros de multa. Si es demostrés que els jugadors van apostar en partits que van disputar, la sanció puja fins als cinc anys.

El serial va començar aquest estiu passat. Fagioli, jove migcampista de la Juventus, va decidir autodenunciar-se i col·laborar amb la Fiscalia per tal de buscar rebaixar una possible sanció esportiva. Fagioli va admetre haver-se jugat diners en partits de futbol i es va posar en mans dels especialistes per tractar un problema de ludopatia. Al "bianconero" li ha sortit prou bé l'estratègia: aquest dimarts se li va aplicar una sanció de set mesos d'inhabilitació, menor al que es podia preveure. En la seva confessió, Fagioli va donar el nom del company que li va facilitar l'aplicació per apostar: Sandro Tonali.

Aquest diumenge, segons Corriere de la Sera, Tonali també va admetre tenir un problema amb el joc. El futbolista del Newcastle ja hauria iniciat el tractament amb un psiquiatre i estaria disposat a esdevenir un exemple en la lluita contra l'addicció al joc. En el seu interrogatori, el futbolista hauria reconegut haver apostat el partits de futbol tant aliens, com propis, quan jugava al Milan. S'especula que podria ser sancionat per un any.

L'ex del Milan, com Fagioli, està obert a col·laborar amb la Fiscalia i donar el seu testimoni, però encara resta a l'espera d'un veredicte. Per la seva banda, Zaniolo ha negat estar implicat en l'escàndol i només ha acceptat haver apostat en jocs d'atzar com el pòquer.

Zaniolo i Tonali, en un partit que els va enfrontar a la Serie A (Europa Press)

El serial, segons el diari Reppublica, involucra directament uns deu futbolistes més. A més, un dels articles del Codi de Justícia Esportiva italià estipula que els futbolistes que coneixien el problema de joc però no el van denunciar també podrien rebre inhabilitacions d'uns sis mesos.

Conseqüències per tot un país

El futbol italià veu amb preocupació com la tempesta empitjora dia rere dia. Fagioli, Zaniolo i Tonali són tres dels joves talents que estan cridats a liderar la selecció "azzurra" en els propers anys. Nicolò Fagioli, de 22 anys, és una peça important en l'esquema d'una Juventus en reconstrucció. Zaniolo va emergir com el gran talent de la Roma fa uns anys i, tot i que el seu progrés va estancar-se per les lesions, continua sent un fix a les convocatòries de la selecció i es troba cedit a l'Aston Villa.

Tonali ha fitxat, aquest darrer estiu, pel Newcastle. Després de ser un dels líders del Milan campió de lliga, el club anglès s'ha gastat 80 milions d'euros en el talentós jugador. El llombard és tot un líder pel seu club però també per la selecció. Una selecció històrica, però necessitada de talent i que pateix pel desenllaç de la trama.

Es complica l'Eurocopa

Itàlia encara no s'ha classificat per l'Eurocopa 2024 i no té gens senzill fer-ho. Aquest dimarts va perdre per 3 a 1 contra Anglaterra, la líder del grup, i el novembre se la jugarà contra Ucraïna i Macedònia del Nord, obligada a guanyar almenys un dels partits. Quedar fora de la competició europea seria un daltabaix per un dels països amb més tradició futbolística, que ja va perdre's el Mundial 2022 per culpa d'una tràgica repesca. Sigui com sigui, l'afer no ajuda els ànims de l'"azzurra" abans d'afrontar aquests partits clau.

Canvi de paradigma al futbol italià: adéu als avantatges fiscals

Després d'uns anys de cert resorgiment internacional, la Serie A també podria patir els efectes de l'escàndol. El "Cas apostes" se suma a la supressió del "Decreto Crescita", una rebaixa fiscal que beneficiava als futbolistes estrangers quan fitxaven per un equip italià. El decret obligava els nouvinguts a pagar l'IRPF equivalent a només el 50% del seu sou. Un al·licient econòmic important que ara deixa d'existir i que obliga als clubs del país a reinventar-se per seguir tenint potencial.

La selecció italiana, després de quedar eliminada de la repesca pel Mundial 2022 (Europa Press)

Les apostes: un problema latent

El cas italià se suma a una extensa llista de futbolistes castigats en els darrers anys per apostes il·legals. L'últim cas sonat és el d'Ivan Toney, davanter del Brentford que està complint vuit mesos d'inhabilitació. La FA anglesa també va multar a Kieran Trippier fa tres anys, quan l'anglès va apostar pel seu propi fitxatge amb l'Atlètic de Madrid. El lateral anglès va perdre's deu setmanes i tretze partits amb els matalassers.

A Espanya, el cas Oikos es va destapar fa quatre anys i va esquitxar a exfutbolistes com Raúl Bravo. La trama va involucrar partits de diversos equips espanyols, que van alterar partits depenent d'apostes fetes per familiars propers dels involucrats.

 

ARXIVAT A:
Itàlia Joc i apostes
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut