"Qatar utilitza l'esport per protegir-se d'una invasió dels seus països veïns"
Moussa Bourekba, investigador principal del CIDOB (Centre d'Informació i Documentació Internacionals a Barcelona), també hi veu una eina per projectar una falsa imatge de modernitat
El Mundial de futbol és la cirereta del pastís però fa molts anys que Qatar és al primer pla del panorama esportiu internacional. El Mundial de motociclisme, per exemple, hi va desembarcar el 2004. Fa poc s'hi ha afegit el de Fórmula 1. S'hi disputen oberts de tennis, etc.
Els organitzadors dels esdeveniments hi arriben atrets pel poder econòmic del país i Qatar en treu un doble profit. Per començar, aquesta aposta per l'esport de primer nivell respon a una estratègia de seguretat nacional, d'autoprotecció.
Ho explica Moussa Bourekba, investigador principal del CIDOB i professor de Relacions Internacionals:
"L'estratègia consisteix a buscar el prestigi internacional per assegurar la seva seguretat nacional. Qatar és un país molt petit que està ubicat entre dos rivals regionals amb qui no té bona relació (Aràbia Saudita i l'Iran) i viu amb la por de ser envaït per algun d'aquests veïns".
Bourekba posa com exemple el que li va passar a Kuwait:
"Com li va passar fa uns anys a Kuwait. Qatar, un país ric gràcies al petroli i el gas, va decidir apostar per l'esport per situar-se en el mapa internacional. El seu govern busca obtenir una importància i reconeixement mundial que dificulti qualsevol possible intent d'invasió per part d'un altre país."
"Qatar vol projectar una modernitat que no és real"
Moussa Bourekba també creu que ser amfitrions de grans competicions esportives pot servir per un segon motiu:
"Aquest Mundial és una eina que projecta al món una imatge d'un país espectacularment modern. Però es tracta d'una modernitat que no és real. Perquè en realitat estem parlant d'un règim autoritari, d'un país acusat de maltractaments als obrers (i no solament els que han participat en la construcció dels estadis), d'un país que no tolera l'homosexualitat..."
I assegura amb contundència:
"Però aquesta realitat al final es veu eclipsada per la imatge positiva que transmet l'esport i ara en concret el futbol, perquè a pràcticament tothom li agrada el futbol. Qatar utilitza l'esport per blanquejar la seva imatge a nivell internaciona"
I n'apunta directament a uns responsables concrets:
"L'emir i les autoritats són conscients d'aquestes polèmiques i aquestes crítiques però estan segurs que un cop comenci a rodar la pilota la gent ja només parlarà de qui guanya, de qui perd o qui marca més gols. Amb la pilota en joc, ells continuaran amb la seva estratègia de blanquejament."
Des del govern de Qatar, el seu ministre d'Afers Exteriors, el xeic Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, va titllar fa uns dies "d'arrogants i envejoses" totes aquestes crítiques i polèmiques al voltant de l'organització del campionat.
- ARXIVAT A:
- Mundial Qatar 2022