Què passa entre Espanya i Kosovo?
Des que Kosovo es va independitzar de Sèrbia, l'any 2008, el conflicte diplomàtic ha sobrevolat els diferents organismes internacionals. Inicialment va rebre el suport dels Estats Units i de bona part dels països de la Unió Europea. Però Espanya es va negar, de forma rotunda, a reconèixer el nou estat. Han passat 13 anys des d'aleshores i les circumstàncies no han ajudat a cap canvi. Tot i això, aquest dimecres les dues seleccions s'enfronten, de tu a tu, en un partit oficial.
El mes de desembre passat, en el sorteig de la fase de classificació per al Mundial de Qatar, Kosovo va anar a parar al mateix grup que Espanya.
Des del compte de Twitter de la selecció espanyola es va fer servir l'apel·latiu de "territori de Kosovo", una consideració que des de la república balcànica van veure com una falta de respecte.
Els kosovars van amenaçar de no disputar els partits contra Espanya, però Luis Rubiales va rebaixar la tensió, va disculpar-se davant del seu homòleg i li va assegurar que serien representats tant la bandera com l'himne de Kosovo, tal com marquen els protocols dels partits oficials.
Conscient que el cas kosovar podria alimentar els moviments independentistes de Catalunya i Euskadi, el govern espanyol vol minimitzar la polèmica i intenta passar de puntetes davant del duel que es disputarà a l'estadi de La Cartuja.
La ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha deixat clar que Espanya no té cap intenció de modificar el no reconeixement de l'antiga província sèrbia.
"El futbol és el futbol i les regles del futbol les fixa la FIFA. El reconeixement d'un país el fixa el dret internacional. No hem de confondre les dues coses."
De cara al duel de l'equip de Luis Enrique, la recomanació del govern espanyol és que no es pugui considerar que Espanya s'equipara a Kosovo i que el tracta com un país. Les normes de la FIFA marquen l'obligatorietat de respectar els himnes i banderes del rival, però no diuen res de l'anunci per megafonia o el tractament que cal fer en les presentacions protocol·làries. I aquí és on es produiran uns matisos ("kosovo" escrit en lletres minúscules, referències a "l'himne de la Federació de Kosovo"...) que, segurament, tornaran a aixecar polseguera.