Futbol

Valentina Berr, jugadora trans, es veu forçada a plegar per salut mental

La jugadora de l'Europa, de 29 anys, denuncia un "odi estructural contra les dones trans." I afegeix: "No penjo les botes; me les pengen"

Redacció Esport3Actualitzat

No és casualitat que Valentina Berr hagi triat el Dia Internacional de l'Orgull LGBTI+ per anunciar la seva retirada com a futbolista. Berr, la segona jugadora trans federada a Espanya, diu que pren la decisió per preservar la seva salut mental davant la pressió que suposa jugar sent una dona trans

"No penjo les botes; me les pengen. No podia aguantar més els atacs de pànic i d'ansietat que estava patint cada cop més freqüentment els últims mesos."

 

 

La davantera del CE Europa també denuncia la pressió que pateix per part de les institucions,que li exigeixen constantment complir amb els nivells de testosterona establerts pels organismes internacionals per tal que no li prohibeixin jugar. Nivells que, segons Berr, moltes companyes que no són trans poden sobrepassar sense cap problema.

"S'ha arribat a insinuar a determinats mitjans de comunicació que soc un perill per a les nenes als vestuaris femenins."

La futbolista nascuda a Ripollet ha aprofitat l'oportunitat per agrair i ressaltar la bona acollida que ha tingut per part de les seves companyes, les seves rivals i els diversos clubs, en un discurs que té com a objectiu donar visibilitat a la diversitat existent al futbol femení.

Valentina Berr ha parlat en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio de la seva decisió:
 

 

Comunicat de l'Europa

Per la seva part, el CE Europa, equip de què forma part des del 2020, ha emès un comunicat en què ha manifestat tot el seu suport a la jugadora. El club ja es va posicionar anteriorment en contra d'aquest tipus de discriminacions amb la campanya Diem No, campanya amb un posicionament antimasclista, antirracista, antihomòfob i antibullying

Valentina Berr s'acomiada així del futbol femení, tot i que continuarà portant a terme el seu projecte de divulgació i normalització de la realitat trans i LGTBI+ anomenat La resposta a tot, on coexisteixen podcasts, xerrades formatives i continguts pedagògics a les xarxes socials. En el seu comiat, Berr no s'oblida de les pròximes generacions:

"Vull que sigui avui, 28 de juny, el dia que posi punt final a la meva carrera de manera oficial. Carrera que ha estat dolorosa, plena d'obstacles i d'una violència que no cap ni en 10 comunicats i que res té a veure amb la pilota. Però també ha sigut i és un orgull posar el cos per tal que les futures generacions ho puguin viure amb menys dolor, menys obstacles i menys violència. Que puguin viure el futbol com el que és: futbol."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut