Jennifer Hermoso i Cata Coll, amb Pedro Rocha, el successor de Rubiales
Jennifer Hermoso i Cata Coll amb Pedro Rocha, el successor de Rubiales a la RFEF (Europa Press)
Esport i salut

Vuit de cada deu jugadores de futbol han patit problemes de salut mental

L'estudi de Futpro està fet a partir d'una mostra molt gran, el 40% de les jugadores de Primera Divisió a Espanya, i també conclou que un 14% de les futbolistes han patit o pateixen trastorns de la conducta alimentària

Redacció Esport3Actualitzat

Un 80% de les jugadores de la Lliga F han patit problemes d'estrès, ansietat o depressió a causa de les exigències de l'esport d'elit, segons un estudi sobre salut mental realitzat per l'Associació de Futbolistes Professionals (Futpro) entre més del 40% de les futbolistes de la Primera Divisió espanyola.

Tot i això, malgrat que quatre de cada cinc jugadores han patit problemes de salut mental, només un 8% ho consideren la seva principal preocupació, molt per darrere del salari mínim (un 52%) i de l'estat dels camps de futbol i de les instal·lacions esportives (un 28%).

Per Amanda Gutiérrez, presidenta de Futpro, aquesta dada confirma "la desinformació que tenen les futbolistes sobre com és d'important cuidar la salut mental, perquè sense salut mental no hi ha salut". Gutiérrez ​​assenyala que passa una cosa semblant amb el trastorn de la conducta alimentària, que segons l'enquesta han patit o pateixen un 14% de les futbolistes, a qui se'ls exigeix ​​constantment estar en el pes adequat i que, de vegades, pateixen canvis en el seu metabolisme a causa de la maternitat:

"Com passa amb la salut mental, cal fer molta pedagogia també en aquest tema, ja que moltes no saben que estan patint aquest trastorn, perquè no saben identificar-lo o creuen que és normal."

L'estudi també revela que gairebé el 66% de les futbolistes creuen que l'exigència dels clubs fa que tinguin més possibilitats de patir alguna lesió
 

La salut mental, encara tabú

Un 91,7% de les jugadores no se sentirien còmodes explicant aquests problemes a la Lliga F i un 45,8% tampoc no confiarien en el seu club per explicar el que els està passant. De fet, el 60% de les que han tingut símptomes no han sentit el suport de la seva entitat.

D'altra banda, gairebé un 95,8% de les futbolistes creuen que les seves companyes no expliquen els seus problemes de salut mental per por de les conseqüències, com perdre el lloc a l'equip o ser acomiadades. I un 41,7% opinen que les institucions que conformen el futbol femení no han avançat prou en temes de salut mental.

Per això, Amanda Gutiérrez considera necessari "oferir a les jugadores un suport psicològic extern als clubs, a la Lliga F i als sindicats, al qual les futbolistes puguin acudir les 24 hores del dia"; una mesura que Futpro inclourà en el protocol de salut mental, que s'incorporarà com un annex al proper conveni col·lectiu i que la Lliga no veuria malament, segons la presidenta del sindicat de futbolistes.

"De moment, la Lliga ens ha donat un bon feedback sobre la proposta. Ens van respondre que això del suport psicològic extern no se'ls havia acudit però que no els semblava cap bogeria. A més, hem pressupostat la contractació de diverses d'aquestes empreses que podrien oferir aquest tipus d'assistència a les jugadores i tenen un cost perfectament assumible."

 

 

Principals conclusions de l'estudi

1. Més del 90% de les futbolistes no se sentirien còmodes explicant que pateixen algun problema de salut mental.
2. El 96% creuen que moltes de les seves companyes amaguen els problemes de salut mental.
3. Gairebé el 80% de les futbolistes han patit símptomes de depressió, estrès o ansietat a causa de l'exigència de l'esport d'elit.
4. El 60% de les futbolistes que han patit símptomes no han sentit el suport del seu club.
5. Gairebé el 70% de les futbolistes opinen que les exigències dels clubs fan que tinguin més possibilitats de patir problemes de salut mental.

ARXIVAT A:
Salut Mental
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut