Un 25N de lluita i literatura

Sis llibres feministes per denunciar la violència contra les dones

Amb motiu del 25N, llegim literatura feminista per trencar silencis, denunciar i conscienciar-nos

El 2024 és l'any amb més feminicidis registrats a Catalunya des de 2011: 21 crims masclistes, segons dades del Departament d'Igualtat i Feminismes. A tot l'Estat, la xifra puja a 40. Al món, l'OMS diu que 1 de cada 3 dones ha patit violència física o sexual al llarg de la seva vida.  

Les dades són molt alarmants, però encara és més greu tot el silenci que envolta aquest problema. El 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència envers les Dones, és el moment per mirar de cara aquesta realitat que es resisteix a desaparèixer. Per això, recollim alguns llibres feministes que posen sobre la taula aquesta xacra, ens fan reflexionar i, sobretot, donen veu a les que han patit aquest tipus de violència.

 

1. "Trenqueu en cas d'emergència", de Carla Vall 

Carla Vall és una advocada especialitzada en drets humans i violències masclistes. En aquest llibre, aconsegueix transformar un tema tan punyent com la violència contra les dones en una lectura accessible, clara i, fins i tot, càlida. Les dones, pel simple fet de ser-ho, patim molts tipus de violència: de gènere, sexual, vicària, econòmica... I en aquest llibre, Carla les explora i analitza des d'un punt de vista senzill i proper. 

"Trenqueu en cas d'emergència" és una guia feminista per afrontar l'abans, el durant i el després d'aquesta xacra social que patim les dones. Un llibre pràctic que assenyala les bases que sustenten la violència masclista i que posa les víctimes al centre per acompanyar-les i no jutjar-les.  

 

2. "El conte de la serventa", de Margaret Atwood 

Segurament ja el coneixereu per la sèrie de televisió. Aquest clàssic de la literatura feminista encara perdura trenta anys després d'haver-se publicat. L'autora i activista Margaret Atwood ens trasllada a una societat on les dones queden reduïdes a mers objectes reproductius. A través de l'Offred, la protagonista d'aquesta història, veiem com els drets de les dones queden completament anul·lats i són sotmeses a tota mena de maltractaments, violacions i abusos.  

Tot i ser una història fictícia i distòpica, "El conte de la serventa" és una crítica als règims totalitaris i al patriarcat que ens convida a reflexionar sobre el nostre present i adonar-nos com és d'important el moviment feminista.

 

3. "Per què tornaves cada estiu", de Belén López Peiró 

La literatura és un altaveu ideal per denunciar. I ara, en aquests temps en què les dones hem abraçat el feminisme i decidit no callar més, és urgent llegir i escoltar les històries de qui té el valor d'explicar. A "Per què tornaves cada estiu", Belén López Peiró ens narra els abusos que va patir durant l'adolescència per part d'un familiar. L'autora trenca el silenci i fuig del victimisme per mostrar com, fins i tot després dels fets, les víctimes han de lluitar contra els prejudicis i la incredulitat.  

Una novel·la crua carregada de dolor i veritat que qüestiona el sistema judicial i la forma en què la societat tracta les víctimes de violència masclista. 

 

4. "Elles parlen", de Miriam Toews 

"Elles parlen" s'inspira en una història real d'un grup de dones de la comunitat religiosa mennonita a Bolívia que van patir abusos i violacions sistemàtiques després de ser drogades per homes de la seva comunitat. Miriam Toews aborda la impotència i el dolor de les víctimes i mostra com aquestes dones, a través de la sororitat, es plantegen qüestions fonamentals sobre la justícia o la fe.  

"Elles parlen" captura la força i el coratge d'aquestes dones enfront dels abusadors i un sistema que les oprimeix i les silencia.  

 

5. "Jo seré l'última", de Nadia Murad 

La Nadia Murad va guanyar el Premi Nobel de la Pau el 2018 gràcies a l'activisme que va dur a terme per posar fi a la violència sexual com a arma de guerra. En aquesta obra autobiogràfica, narra com va sobreviure en mans de jihadistes a l'Iraq. L'autora relata com la seva vida es va aturar quan només tenia 21 anys i es va convertir en esclava sexual. L'any 2014, Estat Islàmic va irrompre al seu poble, va assassinar els seus familiars, i ella va ser segrestada i va viure un calvari d'abusos fins a aconseguir escapar.  

És un relat colpidor, però alhora una crida a l'acció per aturar els crims de guerra i el genocidi que pateixen regions com la seva. Nadia Murad s'ha convertit en un referent feminista imprescindible, demostrant-nos la importància de no callar davant les injustícies i les opressions. 

 

6. "Mossegar la poma", de Leticia Dolera 

La història en primera persona de Leticia Dolera ens parla del feminisme com a revelació. "Mossegar la poma" és un missatge d'empoderament per no deixar que el discurs patriarcal ens dicti què significa ser (o no) dona. És una conversa entre amigues sobre el que implica ser dona en un sistema capficat a no deixar-nos ser lliures.  

No és una novel·la ni tampoc un assaig, és un llibre fresc i directe que reivindica la importància d'afrontar la vida des del prisma feminista crític i ens anima a "mossegar la poma" com a sinònim de llibertat per poder escollir i construir-nos sense intermediaris.    

 

És fàcil passar de llarg davant de les estadístiques i els números, però quan llegim històries que ens toquen de ple, ens adonem que la violència masclista no és només una xifra. Els llibres ens ajuden a entendre, a condemnar i a denunciar, però sobretot a trencar el silenci. Perquè si no parlem nosaltres, qui ho farà?  

I tu, quin llibre afegiries en aquest llistat? 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut