Davant el masclisme, no callem

Cèlia Espanya denuncia un assetjament al carrer: què fem si ens passa?

Cèlia Espanya ha patit un episodi masclista que denunciem i que ens obliga a revisar els nostres drets i com actuar davant de situacions d'assetjament

El cas d'assetjament al carrer que ha viscut Cèlia Espanya és intolerable. A través de xarxes, la Cèlia no ha dubtat a compartir-ho i denunciar-ho. Un home li va tocar les parts a un autobús de Barcelona, i aquest no és un cas aïllat. Callar i mirar cap a un altre costat tampoc és la solució. Per aquest motiu, i perquè malauradament són una constant en el nostre dia a dia, repassem quins són els nostres drets i els passos a seguir davant de casos d'assetjament al carrer i al transport públic

@celiaespanya

Ja n'hi ha prou, no podem permetre que aquests comportaments es normalitzin. Això li pot passar a qualsevol, i vull sensibilitzar i crear consciència, amb l'esperança d'ajudar altres persones que han passat per situacions així i ja que estem, per demanar una societat més segura i respectuosa per a tothom.

♬ original sound - Cèlia Espanya


L'assetjament al carrer és violència de gènere i delicte

L'assetjament al carrer el coneixem (i el patim) de sobres des de ben petites. Comentaris passats de rosca, xiulades, persecucions i inclús magrejos que ens fan sentir por i vulnerables. Existir, ser i moure'ns lliurement pels espais públics no hauria de ser un problema, però l'assetjament al carrer és la forma de violència masclista més normalitzada.  

Segons l'estudi "Safer Cities for Girls", ser dona i jove són els factors principals per patir assetjament. I tot i que el 2022 la Llei de Llibertat Sexual (la llei del "només sí és sí") va reconèixer l'assetjament al carrer com a delicte, molts agressors continuen impunes. A més, segons el mateix estudi, la majoria no denunciem i, en cas de fer-ho, el càstig és lleu i no tracta el problema de fons.  

Però això no és tot. També ens trobem amb la indiferència de la gent del voltant. De fet, segons aquest estudi, el 90% de les joves que hem estat assetjades no rebem cap ajuda d'altres persones. Per aquest motiu, ens veiem obligades a crear mecanismes per protegir-nos entre nosaltres: parlem per telèfon amb algú, enviem un WhatsApp quan hem arribat a casa o la ubicació en temps real.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EVA (@someva__)

 

I si pateixo assetjament al transport públic?

La Generalitat de Catalunya va aprovar el 2022 el "Pla de mesures per a la prevenció de l'assetjament sexual en el transport públic" per combatre les agressions i l'assetjament al transport públic i s'han creat, per exemple, espais d'atenció de violències sexuals a les principals estacions. 

Però, com bé sabem, i així ho ha demostrat la Cèlia, no n'hi ha prou per eliminar el problema. Repassem què has de fer si ets víctima d'assetjament al transport públic, molt semblant a si et passa al carrer: 

  • Contacta amb el personal, sigui personalment o a través dels intèrfons, ja que s'encarregaran de protegir-te i ajudar-te. 

Recorda que, a més, també pots trucar al 112, recórrer al teu cercle més proper i demanar ajuda professional si ho necessites. Perquè el que li ha passat a la Cèlia ens passa a moltes cada dia. Perquè mirar cap a una altra banda, fer com si no passés res i no denunciar l'assetjament masclista ha de ser l'excepció, no la norma. Perquè mai serem lliures si callem i no plantem cara a aquest tipus de situacions denigrants i inhumanes

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut