L'ABC del masclisme

Micromasclismes: cinc conceptes que potser no coneixies

El masclisme es dissimula en petits gestos del dia a dia, però aquest diccionari feminista et dona les paraules per reconèixer-lo

Malauradament, hem après que el masclisme té moltes cares i formes d'expressar-se. La base que el sosté és la cultura de la violació o rape culture, és a dir, la normalització de tots aquells comportaments abusius per part d'homes. Com quan ens toquen el cul en una discoteca amb l'excusa que no hi ha espai. O com li ha passat a Cèlia Espanya, que va patir tocaments en un lloc tan quotidià com el bus. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EVA (@someva__)

 

Però el masclisme també troba el seu caldo de cultiu en petites accions sexistes del dia a dia que coneixem com a micromasclismes. Per posar nom a aquestes actituds i conductes fora de lloc dels homes, et deixem amb un recull d'alguns conceptes més enllà dels famosos "mansplaining" o "llum de gas" (gaslighting).  

 

Bropropiation o "homes que ens roben idees"

L'estrella dels micromasclismes al món laboral i acadèmic. Saps quan un home s'emporta tot el mèrit per una idea que era teva? O quan dónes una idea, ningú t'ha escoltat i de sobte un home la repeteix (se n'apropia) i tothom al·lucina perquè és boníssima? Doncs d'això es tracta el bropropiation. També s'utilitza quan un home s'emporta els crèdits per l'èxit i els assoliments d'una dona.

 

Manterruption o "Ei, petita, escolta'm" 

De la mà del "mansplaining", arriba el manterruption, una altra forma d'intentar mostrar superioritat per part dels homes. Bàsicament, són aquelles interrupcions o incisos innecessaris quan una dona està explicant alguna cosa o fent un discurs. Aquells homes amb set de protagonisme que sempre han de donar el seu punt de vista. Els típics d'"Ei petita, escolta, que no en tens ni idea" i un copet a l'esquena.  

Et deixem una dada curiosa: uns estudis de la Universitat de Stanford i la de Princeton demostren que els homes interrompen les dones més sovint que altres homes i els fan més preguntes quan acaben un discurs o una exposició.

 

Catcalling o "homes amb complex de pastors de ramat"

Fa referència a una forma de violència masclista que coneixem de sobres: l'assetjament al carrer. Però la curiositat ve de l'origen d'aquesta paraula, i és que fa referència al clàssic soroll que fan alguns homes per cridar l'atenció de les dones com si fóssim gossos o gats.

El "catcalling" són comentaris, xiulades i altres insinuacions desagradables que hem d'aguantar sovint al carrer per part dels homes, fet que és un clar exemple de la cultura de la violació.  

 

Manderstanding o "No ho entendries, maca" 

Les típiques brometes que només entenen entre ells i nosaltres ens quedem amb cara de bleda. Són acudits masclistes que normalment es fan amb dones al voltant. I reaccionem tan bé com podem: confoses per no entendre el que està passant i indignades perquè solen ser bromes desagradables i sexistes

 

Terra enganxós o "the floor is masclisme!" 

Aquest concepte fa referència més aviat a un fenomen que a un comportament, però és interessant saber-ho. A diferència del que passa amb el sostre de vidre, que són les dificultats de les dones per arribar a alts càrrecs en el món laboral, aquesta teoria parla justament de la dificultat per començar a ascendir a aquests rols

Per què passa això? Per diverses raons. Algunes són: 

  • Moltes dones són les principals responsables de les cures i les feines de casa, que, a més, no són remunerades, i això dificulta l'accés a altres càrrecs.  
  • Les traves per conciliar la vida laboral i la personal també contribueixen al fet que existeixi un terra enganxós.

Podríem dir que és l'antítesi de the floor is lava!, versió masclisme.  

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut