Manual d'ús

2.3.3.5.3. Addiccions i dependències

Fem servir el terme droga per designar una substància tòxica potencialment addictiva o que és susceptible de generar dependència i malaltia, tant si és legal com si és il·legal.

Evitem la morbositat i el sensacionalisme en els continguts sobre consum de drogues.

No utilitzem la paraula droga com a genèric si podem precisar la substància concreta a la qual ens referim.

   
Els casos d’ingressos per sobredosi de drogues augmenten als hospitals catalans durant els caps de setmana. Els casos d’ingressos per sobredosi per consum d’èxtasi líquid augmenten als hospitals catalans durant els caps de setmana.

Contextualitzem la informació amb les aportacions de metges o experts que puguin explicar els efectes del consum de substàncies addictives sobre la salut.

   
Els efectes d’aquesta droga de síntesi sobre l’organisme poden ser fulminants. Els efectes d’aquesta droga de síntesi sobre l’organisme poden ser fulminants. Segons els experts, en la meitat dels casos, la sobredosi provoca un coma profund durant hores.

Evitem alimentar els prejudicis socials respecte a les persones drogodependents. No associem el consum de drogues amb determinats contextos o col·lectius, com ara persones que viuen en ambients marginals o bé persones d’alt poder adquisitiu, si no està justificat per les dades.

No frivolitzem ni presentem en positiu el consum de tabac ni la ingesta desmesurada d’alcohol pel fet que siguin drogues legals i tinguin una acceptació social diferent de la d’altres substàncies. Per exemple, no tractem com un fet lúdic les borratxeres o la ingestió massiva d’alcohol.

No expliquem ni mostrem de manera explícita el procés de preparació i consum de substàncies addictives il·legals per evitar un efecte imitació.

Donem espai als continguts que fomenten la prevenció del consum de drogues i que reflecteixen els riscos i els efectes nocius d’aquestes substàncies.

No trivialitzem el terme addicció ni la terminologia associada al món de la droga. Les addiccions estan lligades no tan sols a substàncies, sinó també a comportaments compulsius. No atribuïm capacitat addictiva a determinades pràctiques si no ho avala la comunitat científica.

TEMES:
SalutQualitatMaterial informatiuLlenguatgeLlenguaEstigmatitzacióEstereotips
Anar al contingut