Manual d'ús

2.4.4.10.1.2. Expressió del passat

Per explicar fets que ja han passat, els temps verbals més freqüents són el perfet (ha dit) i el passat perifràstic (va dir), segons si situem l’acció en un període que encara no s’ha acabat o que ja ha transcorregut del tot. En general no fem servir el passat simple (digué).

Perfet El conseller ha presidit l’acte d’aquest matí.
Passat perifràstic L’any passat van augmentar els accidents de trànsit.
Perfet + passat perifràstic Ha quedat vist per a sentència el judici pel naufragi del vaixell que va provocar el vessament tòxic.

En general, quan narrem fets puntuals del passat més immediat indiquem l’acció amb passat (va dir) o perfet (ha dit) i no fem servir l’imperfet (deia).

   
El detingut declarava aquesta tarda davant del jutge. Després de tres hores sortia per la porta principal dels jutjats, on desenes de persones l’escridassaven. El detingut ha declarat aquesta tarda davant del jutge. Després de tres hores ha sortit per la porta principal dels jutjats, on desenes de persones l’han escridassat.

Fem servir el present per referir-nos al passat, immediat o no, especialment en titulars i sumaris, però també en altres textos, com ara en l’entradeta d’una notícia o quan descrivim una seqüència de fets.

Titulars Els sindicats i el govern trenquen les negociacions
Un accident múltiple talla l’AP-7 durant sis hores
Merkel anuncia eleccions anticipades
Crònica recopilatòria La mina s’enfonsa a primers d’agost. Al cap de disset dies, els miners atrapats donen senyals de vida. De seguida comencen les feines de rescat...

En una mateixa oració no alternem el present amb les formes de passat corresponents al període en què s’emmarquen els fets descrits.

   
El gol ha estat obra de Jeffren, que remata la centrada de Bojan. El gol és obra de Jeffren, que remata la centrada de Bojan.
El gol ha estat obra de Jeffren, que ha rematat la centrada de Bojan.
TEMES:
RigorQualitatMaterial informatiuLlenguatgeLlengua
Anar al contingut